x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cursuri de conducere defensivă la Ambulanță

Cursuri de conducere defensivă la Ambulanță

26 Oct 2015   •   08:22
Cursuri de conducere defensivă la Ambulanță
Sursa foto: MECHNO SIMION

Angajaţii SMURD, ISU şi ai Serviciilor judeţene de Ambulanţă fac cursuri de conducere defensivă, adică învaţă să şofeze corect şi să se protejeze în trafic, cu fostul campion de raliu Titi Aur. Zece şoferi au urmat deja primul modul al cursului, ieri, pe un circuit de la marginea Capitalei. Scopul lecţiilor este reducerea numărului de accidente în care sunt implicate echipajele care intervin în situaţii de urgenţă.

În cadrul cursurilor iniţiate de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, şoferii deprind reguli de bază despre cum să meargă corect cu maşina, cum să ţină mâinile pe volan sau cum să controleze un derapaj. „Am avut zece şoferi de la Ambulanţă şi de la pompieri şi SMURD care au parcurs un curs de pregătire teoretică, apoi au trecut prin simulatoare şi poligoane de pregătire. Am pregătit acest curs demonstrativ şi sperăm că, încet-încet, conducerea defensivă să devină o regulă în serviciile de urgenţă. Acum totul s-a făcut gratuit”, ne-a declarat Raed Arafat. Lecțiile au avut loc pe un circuit special amenajat, unde este simulat un carosabil ud, iar maşinile au parcurs o zonă cu jaloane şi au luat curbe foarte „strânse”, de 90 de grade, pe şoseaua udă.

Greşeli frecvente
Fostul campion de raliu Titi Aur spune că opt din zece accidente grave sunt produse în general de şoferii siguri pe ei, care conduc de foarte mult timp. Într-o situaţie specială - sare cineva în faţă, nu se acordă prioritate sau se circulă în condiţii meteo nefavorabile (polei, mâzgă etc.), aceşti şoferi sunt cei mai predispuşi la accidente, mai spune fostul campion.

În acest an, până acum au avut loc peste 550 de incidente rutiere în care au fost implicate echipajele de pe autospecialele ISU, Ambulanţă şi SMURD. „Numai în Bucureşti, anul trecut au fost peste 100 de incidente la Ambulanţă şi 30 la SMURD”, spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
 

×
Subiecte în articol: smurd