x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Constituţională: Ordonanţa privind amânarea salariilor e neconstituţională

Curtea Constituţională: Ordonanţa privind amânarea salariilor e neconstituţională

12 Noi 2008   •   00:00

CC a decis, astăzi, că este neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 136/2008, prin care a fost amânată, până la 1 aprilie 2009, aplicarea legii de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.



Cu majoritate de voturi, Curtea a admis excepţia Avocatului Poporului, constatând că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 136/2008 este neconstituţională. "În conformitate cu prevederile art.147 alin.(1) din Constituţie, dispoziţiile ordonanţei, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Guvernul nu pune de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", notează CC. Printr-o decizie anterioară, din 15 octombrie, Curtea a statuat deja că legea privind salarizarea profesorilor reglementează măsuri ce stabilesc creşteri salariale constând în majorarea valorii coeficientului de multiplicare utilizat la stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice şi funcţiile didactice auxiliare din învăţământ. Potrivit CC, aceste creşteri salariale suplimentare faţă de cele aprobate prin Ordonanţa Guvernului 15/2008 reprezintă o măsură de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ, legiuitorul fiind competent să stabilească condiţiile şi criteriile de acordare a acestora, deoarece potrivit art.61 alin.(1) din Constituţie: "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman şi unica autoritate legiuitoare a ţării".
În cursul dezbaterii parlamentare din data de 30 septembrie 2008, reprezentantul Guvernului, ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului, nu s-a opus adoptării, cu amendamente, a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului 15/2008.

DECIZIE. Curtea Constituţională a fost sesizată de Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea unei prevederi din Ordonanaţa de Urgenţă a Guvernului care împiedică aplicarea Legii privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50 la sută până în luna aprilie 2009. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, în temeiul prevederilor articolului 28 din Legea sindicatelor 54/2003, a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la "neconstituţionalitatea prevederilor 1, 2 şi 4 din OUG 136/2008 privind stabilirea unor măsuri pentru salarizarea personalului din învăţământ în anul 2008". Sindicatele apreciază că sunt neconstituţionale dispoziţiile menţionate ale OUG 136/2008, arătând că Legea de aprobare a OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în 2008 personalului din învăţământ a făcut obiectul controlului de constituţionalitate înainte de promulgarea acesteia, la sesizarea Guvernului, prin Decizia 1.093 din 15 octombrie 2008. Curtea Constituţională a admis punctul de vedere al Avocatului Poporului, implicit al sindicaliştilor, declarând OUG neconstituţională. Executivul a decis, la 28 octombrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.
Guvernul a decis, luni, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, de cele mai mari creşteri în procente urmând să beneficieze în principal cadrele didactice cu venituri reduse. Majorarea salarială va fi efectuată în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009. Salariile profesorilor vor fi majorate între 3%, în cazul cadrelor didactice din sistemul preuniversitar cu venituri ridicate, şi 28%, pentru personalul cu salarii pornind de la 630 lei, o treime din bani urmând să fie acordaţi în luna martie, iar două treimi din sumă în luna septembrie 2009. Curtea Constituţională a dezbătut, marţi, sesizarea Avocatul Poporului în legătură cu neconstituţionalitatea unor prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind amânarea până în 1 aprilie 2009 a majorării cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice. Guvernul a comunicat, marţi, Curţii Constituţionale că în urmă cu o zi a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care a abrogat dispoziţiile OUG de amânare a aplicării legii de majorare a salariilor profesorilor, aceasta fiind publicată în Monitorul Oficial. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a transmis, marţi, o informare preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, în care se precizează că Executivul a adoptat în şedinţa din 10 noiembrie 2008 Ordonanţa de Urgenţă 151/2008 pentru modificarea şi completarea OG 15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, se arată într-un comunicat al Guvernului. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a majorat salariile profesorilor cu până la 28%, creştere care va fi aplicată gradual şi în funcţie de veniturile cadrelor didactice, a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial, iar Executivul consideră că sesizarea CC de către Avocatul Poporului a rămas fără obiect. "Având în vedere că prin dispoziţiile ordonanţei de urgenţă recent adoptată se abrogă OUG 136/2008, considerăm că excepţia de neconstituţionalitate, ridicată direct de Avocatul Poporului, prin sesizarea 9.091 din 3 noiembrie 2008, a rămas fără obiect", se arată în informarea transmisă Curţii Constituţionale, potrivit sursei citate.
Avocatul Poporului a spus că nu are cunoştinţă de noua ordonanţă şi de publicarea ei în Monitorul Oficial. Ministerul Public a cerut astfel Curţii Constituţionale să respingă sesizarea Avocatului Poporului ca inadmisibilă.
Mediafax

×