x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea de Conturi: abateri la primării de 250 milioane euro

Curtea de Conturi: abateri la primării de 250 milioane euro

de Cristian Anton    |    13 Ian 2017   •   18:00
Curtea de Conturi: abateri la primării de 250 milioane euro
Sursa foto: SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

Raportul Curţii de Conturi despre activitatea primăriilor din 2015, depus la Parlament, dezvăluie că bugetul public este cheltuit ilegal, iar aleşii locali dau dovadă de o incompetenţă crasă, în principal din cauza salariilor mici. Curtea a făcut în acest sens 99 de sesizări la parchet pentru ilegalităţile constatate la primării. Valoarea abaterilor comise de autorităţi se ridică, numai la nivelul anului, la peste 250 de milioane de euro.

Curtea de Conturi a efectuat în 2016 un număr de 1.259 de acţiuni de audit financiar asupra execuţiei bugetare a primăriilor din România încheiate la 21.12.2015. Concluzia seacă este revoltătoare: cuantumul abaterilor săvârşite de aleşii locali este de 256,03 milioane de euro. 67,4 milioane de euro reprezintă venituri în plus realizate ilegal de primării şi 188,63 milioane de euro înseamnă prejudicii aduse bugetului de stat. În plus, au fost constatate nereguli financiar-contabile în valoare de peste un miliard de euro. Acestea “nu au generat venituri suplimentare și nici nu au determinat producerea de prejudicii, însă neremedierea lor poate conduce, pe termen mediu și lung, la afectarea patrimoniului, lipsirea bugetelor locale de unele venituri și chiar la acte de corupție”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Management incorect al banilor publici

Concluziile care s-au desprins în urma misiunilor de audit financiar din 2016 la nivelul unităților administrativ-teritoriale pot fi sintetizate astfel sunt îngrijorătoare. Astfel, se menține un management ineficient și uneori chiar incorect al fondurilor publice, deciziile luate la nivelul autorităților publice locale nefiind întotdeauna bazate pe interesele reale ale comunităților pe care le reprezintă. Se remarcă totodată aportul scăzut al consiliilor locale pentru înlăturarea abaterilor de la legalitate și regularitate semnalate prin rapoartele de audit întocmite. Chiar dacă rapoartele și deciziile sunt transmise consiliilor locale, conținând măsurile de remediere/înlăturare a abaterilor și ulterior, cazurile de neducere la îndeplinire a acestor măsuri sunt comunicate și consiliilor locale, acestea nu se implică în mod activ în soluționarea acestor situații. De asemenea, multe abateri sunt cauzate de necunoaşterea sau interpretarea eronată a reglementărilor legale, atât la nivelul organelor deliberative, cât şi a celor executive şi al personalului angajat în cadrul unităţilor administrativ-teritoriale. Trebuie menționată în acest sens și legislația stufoasă, interpretabilă și în continuă schimbare pentru domeniile diverse  gestionate la nivelul administrației publice locale.

Deși legea finanțelor publice locale stabilește responsabilitatea directă a ordonatorilor de credite în realizarea veniturilor bugetare, aceștia continuă să nu ia măsuri pentru organizarea corespunzătoare a activității de stabilire, urmărire și încasare a creanțelor cuvenite bugetului local, inclusiv prin măsurile de executare silită prevăzute de lege. 
 

×