x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea de Justiţie: ţigările aromate, interzise în Uniunea Europeană

Curtea de Justiţie: ţigările aromate, interzise în Uniunea Europeană

31 Ian 2019   •   19:00
Curtea de Justiţie: ţigările aromate, interzise în Uniunea Europeană

Ţigările şi tutunul de rulat aromate au fost interzise în Uniunea Europeană, după ce Curtea de Justiţie a validat ieri dispoziţiile în acest sens ale Directivei din 2014. Forul suprem de justiţie al UE a respins astfel o contestaţie a firmei germane Planta Tabak, care considera Directiva nelegală. Curtea de Justiţie a decis că interzicerea ţigărilor aromate este benefică pentru sănătatea europenilor, întrucât tutunul cu arome era foarte atractiv pentru tineri şi facilita începerea fumatului.

„Curtea constată că interdicția introducerii pe piață, de la 20 mai 2016, a țigaretelor și a tutunului de rulat aromate, în măsura în care volumul vânzărilor la nivelul Uniunii este mai mic de 3 % în categoria țigaretelor și a tutunului de rulat, și de la 20 mai 2020 în caz contrar este validă”, se arată în decizia Curţii de Justiţie. Această interzicere nu încalcă nici principiile securității juridice, egalități de tratament și proporționalității, nici principiul liberei circulații a mărfurilor, constată forul european cu sediul din Luxemburg

Deși interdicția în cauză constituie o restricție privind libera circulație a mărfurilor, o astfel de restricție este justificată de punerea în balanță a consecințelor sale economice și a imperativului asigurării unui nivel înalt de protecție a sănătății umane, arată Curtea de Justiţiei a UE

Curtea consideră că legiuitorul Uniunii era îndreptățit să procedeze pe etape și să acorde consumatorilor produselor care au un volum al vânzărilor ridicat timpul necesar pentru a trece la alte produse. Interdicția introducerii pe piață a produselor din tutun care conțin o aromă nici nu depășește în mod vădit ceea ce este necesar pentru asigurarea unui nivel înalt de protecție a sănătății umane, în special pentru tineri, și, prin urmare, nu încalcă principiul proporționalității. Astfel, nu se contestă că anumite arome sunt deosebit de atractive pentru aceștia și că facilitează începerea consumului de tutun.

Tutunul aromat facilitează începerea fumatului

În plus, având în vedere că produsele din tutun care au o aromă facilitează începerea fumatului și afectează modelele de consum, această interdicție este de natură să le diminueze atractivitatea și răspunde unor obiective de interes general recunoscute de Uniune, contribuind la garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății publice, arată Curtea de Justiţie.

 

×