x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea Supremă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea. Decizia este definitivă

Curtea Supremă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea. Decizia este definitivă

15 Oct 2014   •   16:46
Curtea Supremă: Irinel Columbeanu a colaborat cu Securitatea. Decizia este definitivă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, astăzi, că omul de afaceri Irinel Columbeanu a avut calitatea de colaborator al Securităţii comuniste. Decizia este definitivă.

Iniţial, Irinel Columbeanu primise verdict de necolaborare din partea Curţii de Apel Bucureşti, însă astăzi instanţa supremă a admis recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

Potrivit dosarului întocmit de CNSAS, Columbeanu a fost recrutat de fosta Securitate în anul 1980, pe când era student şi ghid la ONT, primind numele conspirativ 'Ivănescu', scrie Agerpres. El avea misiunea de a supraveghea informativ cetăţeni români şi străini cu care intra în contact 'pe linia muncii de securitate', furnizând ofiţerului de legătură 118 materiale informative.

Astfel, într-o notă informativă, Irinel Columbeanu spunea despre creatoarea de modă Doina Levintza şi soţul acesteia că 'nu sunt ataşaţi politicii dusă de regimul nostru'. În alte note informative, Columbeanu a relatat cum diverse persoane cu care intra în contact au atitudini ostile regimului comunist, critică sistemul de aprovizionare cu alimente sau sunt simpatizante ale regimului capitalist.

În anul 1988, Securitatea a decis să renunţe la Columbeanu, considerând că acesta a profitat de calitatea sa pentru a face multe vizite externe şi a avea legături cu cetăţenii străini.

×