x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Dacă cineva credea că pot fi manipulat s-a înşelat"

"Dacă cineva credea că pot fi manipulat s-a înşelat"

de Monica Andrei Capatos    |    06 Mai 2009   •   00:00
"Dacă cineva credea că pot fi manipulat s-a înşelat"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Au fost prieteni, au luptat împreună pentru câştigarea Primăriei Capitalei şi au reuşit. Unul a ajuns primar general, celălalt consilier personal. Sorin Oprescu şi Adrian Thiess s-au aflat ieri pe poziţii diferite. Unul contra celuilalt. Şi, ca de fiecare dată, au curs acuzaţii grave.



Săptămâna trecută a apărut zvonul că Adrian Thiess, consilierul personal al lui Sorin Oprescu, îşi va da demisia. Ba mai mult, spre deosebire de ceilalţi consilieri care au plecat de lângă edil fără prea multe comentarii, acesta a anuţat că va face şi o conferinţă de presă în care va dezvălui câte-n lună şi în stele. Ieri a avut loc întâlnirea cu presa, dar informaţiile n-au fost tocmai cele vehiculate.

Nu şi-a dat demisia. A cerut însă primarului demiterea directorului general de la Administraţia Străzilor pentru "activitate defectuoasă". Thiess a spus că nu a cerut niciodată ca directori din Primărie să fie daţi afară, pentru că au făcut campanie altor persoane, dar că, în cazul Alinei Roman, este vorba despre fapte de corupţie, el neprecizând care sunt acestea. "Când luptam împotriva sistemului, Alina Roman era alături de Blaga în campania electorală", a adăugat consilierul.

Thiess a mai cerut "delimitarea clară a cabinetului primarului general şi al Primăriei Municipiului Bucureşti" făcând referire la două persoane, respectiv Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion. Consilierul a precizat că acestea "îşi asumă rolul de filtre şi cenzori pentru media", "în detrimentul lui Sorin Oprescu".

Fără a aduce argumente clare, rezumându-se doar la declaraţii de suprafaţă, Thiess a spus că a simţit nevoia să intervină public pentru "a semnala două lucruri care surpă temelia" din campania din 2008, iar Capitala este "pe punctul de a fi predată voit sau nevoit fostului sistem clientelar".

"NU POT FI MANIPULAT"
Reacţia primarului Oprescu a lăsat să se înţeleagă faptul că lucrurile sunt mult mai complicate. "Sunt uşor surprins, dar conştient că oamenii adună frustrări ancestrale pe parcursul vieţii. Mi-am pus întrebarea dacă dorea cineva să schimbe clientela fostei administraţii cu clientela mea? Răspunsul meu e ferm, asta se dorea. Dacă cineva credea că o să conduc Primăria Capitalei prin consilieri, s-a înşelat. Dacă cineva credea că pot fi manipulat, s-a înşelat. Am avut în jurul meu oameni care mi-au cerut bani. Au plecat", a declarat edilul Capitalei. Acuzele edilului nu s-au oprit aici.

ACELAŞI OM
Mai mult, referirile către cei care au plecat de lângă el şi la cei care vor urma să-l părăsească n-au fost tocmai plăcute: "Am avut în jurul meu oameni care au tratat în numele meu cu oameni şi societăţi şi au plecat. Am avut în jurul meu oameni care prin modul lor de a se comporta au iscat suspiciuni, bârfe, insinuări, trăgându-mi frâna de mână în cele mai grele întreprinderi.
N-au plecat toţi. Dar o să plece, vă asigur eu", a mai spus Oprescu.

El a precizat că, dacă va răspunde în faţa cuiva, va fi în faţa celor care l-au ales: "Sunt conştient că am deranjat şi că voi deranja interese oneroase, legături primejdioase, bazate pe relaţii de influenţă şi corupţie. Vă asigur că rămân acelaşi om pe care l-aţi ales. Eu n-am minţit pe nimeni niciodată", a mai adăugat edilul. În ceea ce priveşte demiterea directorului de la Administraţia Străzilor, Alina Roman, Oprescu a declarat că nu schimbă directori pe linie politică.

Întrebat dacă va cere demisia lui Adrian Thiess, Oprescu a spus că în acest caz "va vorbi onoarea omului Adrian Thiess". Acesta ar fi al patrulea consilier personal care îl părăseşte pe Oprescu, după Rose Marie Olanescu, Victor Dumitriu şi George Cornel Comşa. Nadina Nedelea şi Marie Jeanne Ion au dat şi ele o declaraţie în care au precizat că sunt consilierele de imagine ale omului Sorin Oprescu.

În acest moment nu există nici un contract încheiat între municipalitate şi firma de PR a celor două.

×
Subiecte în articol: observator oprescu