x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daily Mail INVENTEAZĂ statistici. "Românul mediu se întoarce din străinătate cu un câştig de 112.500 de euro". Vezi cum sunt FALSIFICATE statisticile BNR şi cum reacţionează britanicii.

Daily Mail INVENTEAZĂ statistici. "Românul mediu se întoarce din străinătate cu un câştig de 112.500 de euro". Vezi cum sunt FALSIFICATE statisticile BNR şi cum reacţionează britanicii.

de Robert Veress    |    Veronica Micu    |    10 Iun 2011   •   05:55
Daily Mail INVENTEAZĂ statistici. "Românul mediu se întoarce din străinătate cu un câştig de 112.500 de euro". Vezi cum sunt FALSIFICATE statisticile BNR şi cum reacţionează britanicii.

Citand o comunicare a BNR inexistenta pe site-ul institutiei, despre care Biroul de Presa al Bancii sustine ca nici nu a existat, tabloidul britanic Daily Mail sustine ca 'Romanii expatriati au trimis in Romania circa 90 de miliarde de lire (101 miliarde de euro, la cursul actual – n.r.), in ultimii zece ani. Se considera ca romanul mediu economiseste in jur de 100.000 de lire (112.500 de euro – n.r.), inainte de a se intoarce in tara'.

In realitate, statistici oficiale (BNR) referitoare la sumele trimise de romani, in tara, exista doar incepand cu luna ianuarie 2005. De atunci, si pana in prezent, romanii au trimis, prin mijloace care pot fi monitorizate si contabilizate (viramente bancare si transferuri de bani), aproape 31 de miliarde de euro – mai putin de 27,5 miliarde de lire.

Perioada cea mai buna a transferurilor a fost imediat dupa aderarea Romaniei – anii 2007 si 2008, cu un record de 6,6 miliarde de euro trimisi in 2008.

Sumele trimise inainte de aderarea Romaniei erau comparabile cu cele trimise dupa ce efectele crizei globale s-au resimtit si pana in prezent, respectiv jumatate din sumele in 2007 si 2008. In perioada aprilie 2010 – martie 2011, romanii din strainatate au trimis in tara, prin viramente si transferuri inregistrate, 3,725 miliarde de euro sau 3,3 miliarde de lire (si aici Daily Mail da o cifra eronata, de 2,5 miliarde de lire).

Chiar daca pentru perioada anterioara anului 2005 nu exista statistici oficiale, este de notorietate faptul ca in niciun an dinaintea aderarii nu au fost trasnferati de romanii din 'afara' mai multi bani decat in 2007 si 2008.

Asadar, daca mai adaugam patru ani de transferuri de bani, la cei 6 monitorizati de BNR si daca vom considera si sumele aduse de romani 'in buzunare' (estimate de Daily Mail la 30% din cele transferate oficial), tot nu putem ajunge decat cel mult la jumatate din cifra de 90 de miliarde de lire avansata de Daily Mail.

Cotidianul britanic estimeaza ca 2 milioane de romani muncesc in exteriorul tarii si sustine ca acestia revin in tara dupa ce economisesc, in medie, 112.500 de euro. Aceasta ar presupune ca, 'romanul mediu' sa munceasca, neintrerupt, timp de 10 ani, economisind, lunar, 937,5 euro. Or, majoritatea romanilor au fost angajati in tari ca Spania si Italia, in agricultura, turism si constructii, ca necalificati si castigand, in medie, in jur de 1.000 de euro lunar. Abia in ultimii doi ani au aparut mai multe oportunitati pentru muncitori calificati, platiti mai generos – cu dublul sau chiar triplul sumei mentionate.

Romanii care traiesc si muncesc in Marea Britanie au trimis in tara, zilnic, aproape 500.000 de lire sterline, adica 563.000 de euro, se mai spune in articolul publicat in editia curenta a Daily Mail. In total, sustine tabloidul, romanii au trimis in tara 41 de milioane de lire, adica aproximativ 46 milioane de euro, in ultimele trei luni, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei, citate de ziarul britanic.

Suma include numai transferurile oficiale, nu si pe cele informale, care includ banii trimisi in Romania prin intermediul prietenilor sau rudelor si care ar putea reprezenta circa 30%.

Ziarul britanic mai spune ca, in cazul in care nivelul transferurilor s-a mentinut la acelasi nivel pe tot parcursul anului 2010, suma totala trimisa de romani in tara ar ajunge la peste 180 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mare decat cea inregistrata in 2009, dar mult mai mica prin comparatie cu cea din 2007, cand au fost trimisi 351 de milioane de euro.

Potrivit datelor Daily Mail, in Marea Britanie traiesc aproximativ 60.000 de romani si alti 25.000 primesc anual permise de munca, multi dintre acestia lucrand in agricultura.

Ziarul britanic mai sustine ca economistii britanici estimeaza ca romanii vor atinge standardele de viata din tari precum Marea Britanie peste 20 de ani.

O analiza a site-urilor de joburi din Romania spune ca Marea Britanie este destinatia preferata a romanilor care doresc sa munceasca in strainatate, o treime din locurile de munca fiind oferite de piata de munca britanica, mai precizeaza Daily Mail.

Restrictiile puse la punct atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana i-au ingradit pe romani sa circule liber in Europa, in cautarea unui loc de munca. Insa, aceste restrictii vor fi ridicate in 2013, fapt care, potrivit ziarului britanic, ridica temeri legate de un nou val de romani care vor sa-si gaseasca un job in strainatate.

Majoritatea comentariilor postate la articolul publicat in editia electronica a cotidianului britanic arata ca cititorii au fost incitati de articol si isi manifesta nemultumirea fata de faptul ca romanii muncesc in tara lor.

"Cat trebuie sa mai suportam? Cameron, nu trebuie decat sa ne promiti un referendum si iti vom da mandatul sa iesi din cosmarul european!", comenteaza Anon, din Northumberland, mesaj apreciat de aproape 300 de cititori.

"Iesiti dracului din Uniunea Europeana!", spune Alan, din Huddersfield, al carui mesaj a primit, si el, 300 de voturi pozitive.

"Cu totii suferim. Nu este deloc bine", este o alta opinie, impartasita de peste 250 de alti cititori.

Exista un singur comentariu in care romanii sunt apreciati pentru faptul ca muncesc din greu pentru a-si ajuta familiile. "Atat timp cat muncesc legal, romanii pot face ce vor. Si ei muncesc la fel ca noi", scrie Joe. Din lista de comentarii, acesta este singurul care nu place britanicilor, peste 260 de cititori fiind in total dezacord cu opinia lui Joe.

×