x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Pereţianu (CFSMR): Aplicarea coplăţii în sistemul medical trebuie testată prin intermediul unui proiect-pilot

Dan Pereţianu (CFSMR): Aplicarea coplăţii în sistemul medical trebuie testată prin intermediul unui proiect-pilot

09 Aug 2012   •   10:36
Dan Pereţianu (CFSMR): Aplicarea coplăţii în sistemul medical trebuie testată prin intermediul unui proiect-pilot

Masura aplicarii procedurii de coplata in sistemul medical ar trebui testata mai intai prin intermediul unui proiect-pilot aplicat in cateva judete ale tarii, pentru a vedea cum functioneaza efectiv in teritoriu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa, dr. Dan Peretianu, responsabil de legaturile cu mass-media din cadrul Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania (CFSMR).

"In tarile din Uniunea Europeana, coplata este reglementata la un procent cuprins intre 1% si 10% din plata pe care casele de asigurari o realizeaza catre furnizorii de servicii, dar si in functie de puterea economica, fiind de aproximativ 1% din salariul minim pe economie. Potrivit noului proiect de lege privind coplata in sistemul medical, pacientul ar trebui sa plateasca din buzunarul propriu o suma cuprinsa intre 5 si 7 lei Agerprespentru o consultatie la un medic primar de ambulatoriu de specialitate. La randul sau, acesta primeste de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate suma de 16 lei pentru o consultatie, ceea ce inseamna ca nivelul coplatii suportate de pacient este de circa 40%, adica un procent absolut infernal pentru asiguratul roman", a afirmat dr. Dan Peretianu.
Potrivit acestuia, un spital primeste la ora actuala aproximativ 1.350 de lei pentru rezolvarea unei internari. In noul proiect de lege, coplata pentru spital suportata de pacient ar fi cuprinsa intre 20 si 60 de lei, respectiv intre 1,4% si 4,3% din valoarea totala, cifrele fiind de aceasta data 'onorabile pentru ceea ce inseamna coplata in acceptiunea Uniunii Europene'.

"Daca se doreste scaderea numarului de internari, asa cum s-a solicitat si de catre Banca Mondiala, atunci sistemul ar trebui sa sprijine medicina de ambulatoriu, in dauna actelor medicale care presupun internarea intr-o unitate sanitara. Ca urmare, procentul coplatii ar trebui sa fie foarte scazut in cazul consultatiilor realizate in centrele de specialitate sau in policlinici, si mai ridicat in cazul internarilor", a precizat dr. Dan Peretianu.

Proiectul de lege privind coplata in sistemul medical a fost postat pe site-ul Ministerului Sanatatii in urma cu o saptamana. CNS "Cartel ALFA", la care este afiliata CFSMR, sustine pozitia Camerei, considerand ca prevederile acestui proiect trebuie sa faca in mod obligatoriu obiectul unui program pilot, care sa evalueze consecintele actului normativ pe termen mediu si lung.

Agerpres

×