x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu, despre aderarea la Schengen: O uşă poate fi deschisă în multe feluri

Dan Voiculescu, despre aderarea la Schengen: O uşă poate fi deschisă în multe feluri

04 Mar 2013   •   15:54
Dan Voiculescu, despre aderarea la Schengen: O uşă poate fi deschisă în multe feluri
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, susţine că România are nevoie de spaţiul Schengen, dar şi spaţiul Schengen are nevoie de România. "ÎIntr-o negociere există însă momente când este mai util să propui o nouă abordare decât să te izbeşti monoton de un refuz. O uşă poate fi deschisă în multe feluri, nu doar încercând să o spargi cu capul", scrie Dan Voiculescu pe blog.

"In ultimii ani, pe tema Schengen, domnul Basescu si echipa sa si-au folosit capul fie pe post de “ghiocel”, fie de “berbece”. Romania are nevoie de spatiul Schengen. Dar si spatiul Schengen are nevoie de Romania. Oare cat pierd, direct si indirect, transportatorii si firmele germane, franceze, italiene, spaniole, olandeze, austriece din cauza intarzierilor generate de controlul de la granita cu Romania? O suta de milioane de euro anual? Un milliard? Poate mai mult", este de părere Dan Voiculescu.

El îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că a neglijat cooperarea instituţională cu organismele reprezentative ale mediului de afaceri german, francez, italian sau spaniol, afectate de îngrădirile de la graniţa cu România.

"Din 2010 pana astazi ce a facut presedintele numit Traian Basescu pentru a explica partenerilor europeni, cu cifre si date obiective, ca Europa are nevoie de Romania in spatiul Schengen? Unde sunt cercetarile de piata? Unde este cooperarea institutionala cu organismele reprezentative ale mediului de afaceri german, francez, italian sau spaniol, afectat de ingradirile de la granita cu Romania. Au lipsit cu desavarsite. Din pacate, strategia Basescu in politica europeana nu a depasit nivelul “S’il vous plait, monsieur!”. Nu merge asa.

Daca vrem sa fim parteneri cu drepturi egale, trebuie sa actionam exact de pe acest statut. Nu trebuie sa cerem compasiune, intelegere sau ajutor, ci sa prezentam cu inteligenta si profesionalism interesele si oportunitatile comune. Daca vom actiona astfel, spatiul Schengen va deveni realitate, nu doar un obiectiv ratat sistematic", mai spune Dan Voiculescu.

×