x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dancă, despre indemnizațiile românilor din șomaj tehnic: Plățile se vor face automat, apoi se vor face controalele

Dancă, despre indemnizațiile românilor din șomaj tehnic: Plățile se vor face automat, apoi se vor face controalele

27 Mar 2020   •   23:26
Dancă, despre indemnizațiile românilor din șomaj tehnic: Plățile se vor face automat, apoi se vor face controalele

Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, vineri, la Antena3, că plata indemnizației de șomaj pentru angajații aflați în șomaj tehnic din cauza coronavirusului se va face imediat ce angajatorii vor depune cererile, urmând ca statul să verifice ulterior documentația.

"Cea mai importantă măsură este că statul pe perioada stării de urgență suportă costurile angajatorilor cu cheltuiala legată de șomajul tehnic pentru cei care în această perioadă au contractele de muncă suspendate temporar. Practic, statul suportă cheltuiala angajatorilor pentru a acorda salariaților o indemnizație de șomaj tehnic de până la 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie pe perioada stării de urgență.

Dar, nu numai pentru salariații angajați cu contract individual de muncă, ci și pentru alte forme de angajare, fie că vorbim de PFA, profesii liberale, DDA. Urmare a semnalelor primite din zona mediului de afaceri, a partenerilor sociali am simplificat această procedură. În acest moment, angajatorii, pe baza unei simple declarații pe propria răspundere trimit la Ministerul Muncii lista cu angajații care au în această perioadă contractele de muncă suspendate și în baza acesteia, în termen de 15 zile de la depunerea documentelor, ei primesc acest ajutor de la stat.

Plata se va face automat. Ulterior se va face un control  - și asta este ceea ce am convenit și cu Comisia Europeană, pentru că noi ne dorim ca o parte din aceste cheltuieli să fie decontate de către Comisia Europeană", a spus Ionel Dancă, la Exces de putere.

Antena3

×
Subiecte în articol: Ionel Dancă