x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM: Detaşarea lui Morar ca prim-adjunct al procurorului general încetează în 15 aprilie

CSM: Detaşarea lui Morar ca prim-adjunct al procurorului general încetează în 15 aprilie

05 Apr 2013   •   15:52
CSM: Detaşarea lui Morar ca prim-adjunct al procurorului general încetează în 15 aprilie
Sursa foto: Intact Images

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât vineri, cu unanimitate de voturi, la solicitarea lui Daniel Morar, încetarea detaşării sale în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PÎCCJ, cu începere din 15 aprilie, informează agerpres.ro.

Secţia pentru procurori a hotărât, cu unanimitate de voturi, la solicitarea preşedintelui CSM, detaşarea, pe o perioadă de 6 luni, începând cu 15 aprilie, a lui Daniel Morar la Consiliul Superior al Magistraturii, în funcţia de consilier al preşedintelui CSM.

"Secţia pentru procurori a hotărât, cu unanimitate de voturi: (...) la solicitarea preşedintelui CSM, detaşarea - în baza art. 58 alin. (1) din Legea 303/2004 şi art. 40 alin. (1) lit. a din Legea 317/2004 - pe o perioadă de 6 luni, începând cu data de 15 aprilie, a procurorului Daniel Morar la Consiliul Superior al Magistraturii, în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului. Prin Decizia preşedintelui CSM nr. 152 din 5 aprilie, Daniel Morar a fost numit în funcţia de consilier al preşedintelui Consiliului, începând cu data de 15 aprilie. Daniel Morar şi-a exprimat acordul pentru detaşare, cu menţiunea că aceasta va înceta la data de 7 iunie", se arată într-un comunicat al CSM.

Prim-adjunctul procurorului general, Daniel Morar, a anunţat vineri că a decis să pună capăt carierei sale în fruntea Ministerului Public.

"Nu am intenţionat şi nici nu aveam cum să încalc dreptul primului-ministru de a nominaliza pe cine vrea dânsul şi dreptul preşedintelui de a numi pe cine vrea dânsul în aceste poziţii. Era doar o atitudine. Am văzut însă aseară că nu aveam dreptul la această atitudine. Ni s-a spus că desemnarea şi numirea procurorului general şi a procurorului-şef al DNA este o înţelegere exclusiv între actorii politici şi că nu contează ce spun magistraţii, procurorii şi judecătorii'', a spus Morar, într-o declaraţie de presă.

El a precizat că nu vrea să genereze ''o mare problemă constituţională'' şi de aceea a decis să se retragă de la Parchetul General.

''Tot zilele trecute, inclusiv aseară, am aflat că sunt pe cale să generez o mare problemă constituţională, sunt pe cale să generez un conflict între puterile statului. Pare un lucru serios şi nu vreau să fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis să pun capăt carierei mele în fruntea Ministerului Public, nu înainte să vă spun că ceea ce au făcut procurorii DNA în această perioadă a fost un lucru extraordinar. Că ceea ce au făcut judecătorii care au instrumentat dosarele noastre de la toate instanţele a fost de asemenea un lucru extraordinar, pentru care eu sunt profund recunoscător", a afirmat Morar.

Daniel Morar a declarat că nu are nicio îndoială cu privire la legalitatea procedurii de delegare a lui în fruntea Ministerului Public.

''În momentul în care cei mai importanţi oameni din statul român, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, îţi spun că e o problemă mare de constituţionalitate şi îţi spun ţie, Morar, că rămânând acolo împiedici numirile în fruntea Ministerului Public sau că eşti o problemă pentru sistem, este momentul să pleci. (...) Eu am venit aici să rezolv probleme, nu să creez unele. Prin urmare, o să cer CSM să înceteze detaşarea mea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în funcţia de prim-adjunct al procurorului general", a anunţat Morar.

El a mai spus că rămâne valabilă numirea sa ca judecător la Curtea Constituţională a României. 

×
Subiecte în articol: daniel morar CSM