x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce nu au mai fost publicate Ordonanțele de Urgență privind fondurile europene

De ce nu au mai fost publicate Ordonanțele de Urgență privind fondurile europene

13 Feb 2020   •   17:57
De ce nu au mai fost publicate Ordonanțele de Urgență privind fondurile europene
Sursa foto: Lucian Alecu

Ministerul Fondurilor Europene precizează, în urma ședinței de Guvern de astăzi în care s-a luat decizia de a nu se publica Ordonanțele de Urgență cu impact pozitiv asupra fondurilor europene în Monitorul Oficial, că fiecare dintre cele cinci măsuri are în vedere în primul rând interesul românilor, Comisia Europeană fiind informată asupra acestor teme cu impact major asupra populației.

Informații detaliate despre fiecare act normativ în parte:

-        „Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru asigurarea descentralizării managementului fondurilor europene structurale și de investiții la nivel regional” a fost solicitată chiar de autoritățile locale pentru a putea gestiona mai rapid proiectele cu impact local imediat. Așa cum sunt, spre exemplu proiecte de infrastructură educațională, mobilitate sau regenerare urbană.

-        „Ordonanța de Urgență a Guvernului privind instituirea Programului național de introducere a gazelor naturale în localitățile încălzite cu combustibil solid” este, de asemenea, una dintre măsurile cu impact semnificativ pentru populație, având în vedere că în acest moment doar aproximativ 36% dintre gospodării sunt racordate la rețeaua de gaze. Măsura, în curs de negociere cu Comisia Europeană, ar permite în faza pilot racordarea a 200.000 de gospodării, urmând ca în etapele următoare să fie folosite și surse alternative de combustibil, cu impact redus asupra mediului.

-        „Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri financiare în vederea finalizării proiectelor fazate finanțate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020” este necesară în vederea asigurării resurselor pentru continuarea acestora, astfel încât România să nu fie pusă în situația de a restitui sume importante către Comisia Europeană.

-        „Ordonanța de Urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri structurale în vederea evitării riscului de decomitere pentru anul 2020, precum și de modificare și completare a unor acte normative” reprezintă o măsură de simplificare și de debirocratizare cerută de toți beneficiarii și solicitată de Comisia Europeană.

-        „Ordonanța de Urgență privind măsurile pentru pregătirea portofoliului de proiecte destinat finanțării din fonduri externe nerambursabile pentru perioada de programare 2021-2027” este de asemenea de impact național, fiind propusă pentru a crea condițiile de implementare a proiectelor încă din prima parte a următoarei perioade de programare. Valorificarea în totalitate a fondurilor europene și pregătirea contextului astfel încât România să fie pregătită să absoarbă bani europeni din prima zi a luii ianuarie 2021 este una din prioritățile actualei guvernări.

Astfel, având în vedere importanța acestor teme la nivel național, a fost necesară integrarea observațiilor tehnice primite de la Ministerele de linie în ședința de Guvern din data de 4 februarie, când au fost prezentate spre adoptare. Conform procedurii, observațiile trebuiau adoptate în următoarea ședință de Guvern, fapt imposibil în urma Moțiunii de cenzură.

Drept urmare, Ministerul Fondurilor Europene, pentru a evita prezentarea unor acte normative contestabile, luând în considerare obligativitatea respectării în detaliu a procedurilor legislative, continuă procedura de adoptare a măsurilor în regim de urgență, în Parlamentul României.

„Pachetul de măsuri are în vedere stimularea absorbției fondurilor europene în beneficiul direct și indirect al cetățenilor”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. „Decizia de astăzi are în vedere anticiparea unor eventuale contestații și continuarea drumului stabilit în aprobarea cât mai rapidă a unor măsuri ce privesc toți cetățenii, pentru că fondurile europene sunt principala sursă de finanțare a dezvoltării și modernizării României. Obiectivul este să creăm un sistem suplu, așa cum există în Polonia sau în Portugalia. Probabil de aici și încercarea fără succes de a bloca politic acest demers.”

 

×