x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce să mai construim biserici...

De ce să mai construim biserici...

de Carmen Anghel    |    05 Aug 2013   •   18:34
De ce să mai construim biserici...
Sursa foto:

De ce este nevoie să se mai construiască biserici în România? Este o problemă ridicată de postul de televiziune BBC, în documentarul “Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică” prezentat de postul de televiziune BBC şi preluat de mass-media din România zilele trecute.

Iată care este reacţia Patriarhiei Române: “Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale, au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2.000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari”.

Cât despre banii primiţi de Biserica Ortodoxă Română de la bugetul de stat: “(…) Pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ortodoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta (procentul ­ n.r.) reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român. Cât priveşte sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, acesta este în conformitate cu Legea Cultelor (489/2006) şi Legea Catedralei Mântuirii Neamului (376/2007).”
În comunicatul Patriarhiei se mai vorbeşte despre Colecta Naţională, acţiune care sprijină ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului şi la care participă “numeroşi donatori, în special preoţi şi credincioşi”.

×