x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce se pensionează precipitat procuroarea care anchetează Gala Bute?

De ce se pensionează precipitat procuroarea care anchetează Gala Bute?

de Dan Constantin    |    Elena Stan    |    11 Sep 2014   •   12:16
De ce se pensionează precipitat procuroarea care anchetează Gala Bute?
Sursa foto: Sursa foto: luju.ro
Cererea de pensionare a procuroarei DNA Mariana Alexandru a fost aprobată de CSM, prin hotărârea nr. 9485 din 10 septembrie. Lucrarea nr 19782/1154/2014 NU specifică data depunerii acestei cereri.
Decizia urmează unei serii de atacuri ale preşedintelui Băsescu Traian la adresa unor procurori dar şi afirmaţiei că un ziarist bine plătit controlează procurorii. Horaţiu Dumbravă, membru CSM, a cerut o investigaţie a Inspecţiei Judiciare în acest caz.

Procuroarea Mariana Alexandru conducea ancheta în cazul Galei Bute care trenează în DNA de doi ani. Personajul principal în organizarea evenimentului sportiv, finanţat din bani europeni sub egida Ministerului Dezvoltării, a fost Elena Udrea. Devenită candidată la preşedinţie, şefa de partid, protejata lui Traian Băsescu, a fost însă ocolită de anchetă.

Până la finele anului 2013, singurul responsabil pentru fraudarea fondurilor europene fusese găsit Rudel Obreja. Când acesta a ameninţat că va vorbi, el a fost arestat şi trimis în judecată pentru un presupus şantaj reclamat de Sorin Ovidiu Vîntu din puşcărie. Procuroarea care oprise cercetările până la nivelul lui Obreja a fost obligată să plece din DNA, tranferându-se la DIICOT după o reţetă diplomatică.

Mariana Alexandru a fost adusă în structura centrală a DNA în 2006, prin transfer de la Curtea de Apel Craiova. În 2007 a devenit şef serviciu urmărire penală în DNA iar în 2013, numele ei a fost vehiculat chiar pentru funcţia de şef al DNA. Până la urmă a fost numită adjunct de şef secţie, în direcţia condusă de Claudiu Dumitrescu.

Mariana Alexandru are vârsta de 56 de ani şi o vechime în funcţia de procuror din anul 1984, când a absolvit Facultatea de Drept.
Retragerea ei din DNA şi referirile lui Traian Băsescu indică o legatură cu dosarul Galei Bute. Cine a forţat-o pe Mariana Alexandru să iasă din funcţia de la DNA chiar a doua zi după ce mai mulţi funcţionari din Ministerul Sportului fuseseră interogaţi de procurorii anticorupţie?
Şeful ei direct, Claudiu Dumitrescu? Codruţa Kovessi? Ameninţări din alte zone de putere? Soţul Marianei Alexandru, procurorul Ion Alexandru conduce secţia pentru militari din DNA. Va cere şi el pensionarea?
Afacerea pensionării subite este abia la început. Un blog băsist insinează grave abateri profesionale în activitatea Marianei Alexandru.

Traseul procurorului Alexandru

În decembrie 2013, Mariana Alexandru a infirmat rechizitoriul întocmit de Alina Stoica în dosarul “'Gala Bute”, după aproape un an şi jumătate de cercetări. Mariana Alexandru a considerat că în acest dosar nu este posibil să fie găsit vinovat un singur om, respectiv Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box. Ea a decis începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei, companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box. Ea a dispus audierea salariaţilor din cadrul Ministerului Turismului, care şi-au pus semnătura pe contractul de sponsorizare a evenimentului “Campion pentru România”. Pe surse au apărut informaţii că era vizată şi Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, cunoscută ca fiind principala susţinătoare a galei de box. Timpul s-a scurs, însă Elena Udrea nu a fost chemată nici de această dată de Mariana Alexandru pentru a da declaraţii cu privire la modul în care a cheltuit peste 1,5 milioane de euro de la bugetul de stat, deşi potrivit documentelor doar 92.000 de lei s-au cheltuit pentru sponsorizarea galei, restul baniilor fiind alocaţi ilegal.

Oamenii Elenei Udrea
Bogdan Răilean, Alina Ioana Dincă, Carmen Moraru, Mihai Calotă, Alexandru Vasile, Ionela Vasile, Andreea Grigore. Aceştia sunt funcţionarii din cadrul MDRT care au făcut parte din Comisia de negociere care a atribuit firmei Europlus Computers contractul pentru organizarea Galei Bute. Potrivit actelor de la dosar, aceştia i-au învăţat pe Rudel Obreja şi pe omul lui, Inocenţiu Voinea, cum să prefabrice documentele. Aceşti funcţionari sunt cei care au redactat contractul, sunt cei care, potrivit inspectorilor DLAF, nu au apărat interesul instituţiei la care lucrau. Cu toate acestea, până acum, ei nu au fost chestionaţi cu privire la încheierea acestui contract păgubos, a cărei plată s-a realizat în cele din urmă de la bugetul Ministerului deoarece inspectorii DLAF s-au sesizat şi au declanşat controlul, ceea ce a dus automat la blocarea plăţilor din fonduri europene.

Bute a boxat în ţară

În cadrul evenimentului, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo, a avut loc meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy. Valoarea totală a contractului dintre Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, şi Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fără TVA. La 1 noiembrie 2011, ministerul anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii. Potrivit Notei DLAF, din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. “Plăţi în legătură cu prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional – 91.535 de lei, respectiv 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT în valoare de 8.116.800 de lei”, potrivit Notei. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale.

×
Subiecte în articol: gala bute dna