x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De două ori mai puţine locuri în cămine la Universitatea Bucureşti

De două ori mai puţine locuri în cămine la Universitatea Bucureşti

de Diana Scarlat    |    29 Sep 2010   •   00:00

Studenţii au depus peste 9.000 de cereri de cazare în căminele Universităţii din Bucureşti, campusul având numai 5.354 de locuri. La aceste cereri se adaugă şi alte 350 de solicitări pentru cazare alternativă, în spaţii private.

Potrivit rectorului Ioan Pânzaru, conducerea Universităţii din Bucureşti ar fi vrut să construiască alte trei cămine, dar acest lucru nu a fost posibil. "Am vrea să construim un campus în Panduri pentru studenţi şi doctoranzi. Dar cea mai bună idee ar fi construirea de campusuri în afara Capitalei. Acest model există şi la Lisabona, şi la Bordeaux, ca să dau doar câteva exemple. Realizarea unor astfel de campusuri implică voinţă politică", a declarat rectorul. Pentru renovarea căminelor s-au alocat 4,7 miliarde de lei, din care un miliard de lei de la bugetul de stat.

"Până în acest moment au fost depuse 9.000 de cereri, dar sunt multe cazuri în care tinerii fac cereri pentru un loc de cazare ca să vadă dacă reuşesc sau nu. Cei care ţin locurile ocupate în cămine pierd acest drept, dar numai pentru anul universitar 2010-2011, pentru că nu putem interzice să solicite un loc în cămin anul următor", a declarat rectorul Universităţii din Bucureşti. Rectorul mai spune că în fiecare an sunt rezolvate aproximativ 80% din cererile de cazare.

Cazările pentru anul universitar 2010-2011 au început astăzi şi se vor încheia la 3 octombrie. Distribuţia către facultăţi este făcută după principiul proporţionalităţii, în funcţie de numărul de studenţi înscrişi finanţaţi de la buget. Plata pentru cazare se face lunar, la administraţia căminului, între datele de 20 şi 30, cu excepţia lunii octombrie, când se plăteşte în momentul cazării. Studenţii care nu achită la termen tariful de cazare vor plăti penalizare de 0,5% din suma datorată pentru fiecare zi de întârziere. Neachitarea sumei în termen de 90 de zile se sancţionează cu evacuarea din cămin, în condiţiile stabilite de Biroul Senatului Universităţii, pentru acoperirea pagubelor produse în cămine. Preţul cazării variază între 180 şi 220 de lei, subvenţia de la stat pentru un loc fiind de 100 de lei.

×
Subiecte în articol: scoala