x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deși bântuit de frică, Cristian Sima pozează într-un arhanghel al legalității într-un INTERVIU la televiziunea islandeză

Deși bântuit de frică, Cristian Sima pozează într-un arhanghel al legalității într-un INTERVIU la televiziunea islandeză

31 Oct 2012   •   00:45
Deși bântuit de frică, Cristian Sima pozează într-un arhanghel al legalității într-un INTERVIU la televiziunea islandeză
După o serie de mesaje epistolare și intervenții telefonice la televiziuni, Cristian Sima, fostul președinte al Bursei Sibiu,unul dintre cei mai cautați, și prin expunerea publică pe care se pare că o caută, unul dintre cei mai ușor de găsit români ai momentului, a avut o apariție în cadrul unei emisiuni la o televiziune islandeză.

Ca și în precedentele sale intervenții mediatizate, Cristian Sima pretinde că  este doar o victimă nevinovată angrenată fără voia sa într-un vârtej  al unor conjuncturi de interese. Deși se află de mai bine de o lună de zile în Islanda, fără ca nicio autpritate a statului român să se intereseze de soarta sa, și fără să fi fost expus unui pericol evident, Sima aduce din nou ca argument al părăsirii României sentimentul fricii de teama unei răzbunări din partea unei grupări de politicieni și oameni de afaceri. În fond, Sima practică jocul "hoții strigă hoții", încercând să acopere urmele înșelătoriei comise, prin expunerea unei  imagini de victimă.

Pentru ca tot eșafodajul acțiunii sale de autovictimizare să devină mai credibil, Cristian Sima avea nevoie și de o "dezvăluire" spectaculoasă, care nu a întârziat să apară ocazia acestui interviu, fostul broker acuzându-l pe jurnalistul Bogdan Chireac de intermediere între anumite companii internaționale (n.r - cu referire directă la concernul suedez Ericsson) și unii oameni politici români, cărora le dădeau mită, care ulterior era folosită ca sursă de finanțare a partidelor din care făceau parte.
Contactat de Antena 3, referitor la acest subiect, Bogdan Chireac a declarat că a început demersurile pentru a-l da în judecată atât pe Cristian Sima, cât și pe jurnalistul Liviu Avram de la cotidianul Adevărul. "Acest om (n.r - Cristian Sima) are nevoie ori de doctor, ori de procuror", a mai comentat sec Bogdan Chireac exprimându-și speranța că și compania menționată de Sima în intervenția televizată îl va acționa la rândul ei pe acesta în justiție.

Redăm fragmente din dialogul purtat de Cristian SIma cu moderatorul televiziunii islandeze.
_____________________________

MODERATOR: Cristian Sima, bun venit la emisiunea Kastljos!
SIMA: Mulţumesc pentru invitaţie!
 
MODERATOR: Să începem cu o întrebare simplă: de ce aţi venit în Islanda?
SIMA: Am venit în Islanda pentru că mi-a fost frică de ceea ce politicienii şi oamenii de afaceri puternici pot face persoanei mele, fizic. Şi din cauza presiunii create acolo. Am preferat Islanda, faţă de Elveţia, unde, de asemenea, aveam unde să locuiesc, pentru simplul motiv că am gândit că Islanda este foarte atentă cu problemele de acest gen.  Îmi aduc aminte foarte bine cazul Bobby Fischer. În acel moment, aflându-mă sub presiune, am decis să aleg Islanda.
 
MODERATOR: S-a spus, atât în ziarele din România, cât şi în cele din Islanda, că aţi fugit din ţară pentru că vă era frică de anumite personaje asociate cu crima organizată, precum mafioţii. Un membru al Parlamentului European, un român, a menţionat un individ italian, care are legături cu mafia italiană. De cine vă este frică?
SIMA: Zvonurile vin din presa românească, pentru că europarlamentarul, unul dintre cei mai bogaţi, cei mai faimoşi ciobani, patron al unei echipe de fotbal importante din România, a spus tuturor că a crezut că unii mafioţi mă caută. Iar apoi, ziua următoare, a spus tuturor că a fost prost informat.
 
MODERATOR: Aveţi vreun motiv să vă temeţi şi să vă părăsiţi ţara? Aţi menţionat politicieni. Ce politicieni... despre ce oameni de afaceri este vorba? Trebuie să vă fi ameninţat în vreun fel... Puteţi să daţi nume? 
SIMA: Da, m-au ameninţat. Dar nu în mod direct. Nimeni nu m-a ameninţat în mod direct! Au pus pe altcineva să mă ameninţe! Am fost ameninţat prin alte telefoane, prin alte mesaje. Şi, chiar când am părăsit România, am fost ameninţat, prin telefon, ziu a următoare, când am ajuns în Elveţia. Am plecat pe 29 septembrie, am ajuns în Elveţia, iar după 3-4 zile am plecat în Islanda. 05.06 Ei sunt îngrijoraţi de faptul că eu ştiu destule despre conturile lor, afacerile lor, despre circulaţie banilor şi, probabil, asta nu e ceva foarte confortabil pentru ei.
 
MODERATOR: Aţi pierdut ori câştigat bani pentru clienţii dumneavoastră prin metode ilegale?
SIMA: Nu! Imoral, probabil că da. Nu probabil, ci 100% da!
 
MODERATOR: Cum adică?
SIMA: Cum adică imoral? Toată piaţa derivatelor este imorală! Totul. Când pariezi, când investeşti în produse de risc ridicat... e imoral. Desigur, restul, folosind mulţi bani proveniţi din toată lumea şi pierzând aceşti bani pe piaţă, asumând riscuri, riscuri mai mari pe care, printr-un "gentlemen's agreement", le-am promis clienţilor mei că nu le voi lua este cu adevărat imoral!
 
MODERATOR: V-aţi înşelat, în vreun fel, clienţii, prin neonorarea acestui acord între gentlemani, prin neasumarea riscului?
SIMA: Da, mi-am asumat, v-am spus, mi-am asumat mai multe riscuri decât cele prevăzute într-un acord între gentlemani. 

MODERATOR: Aşadar, i-aţi înşelat.
SIMA: Dacă o luăm aşa, da, chiar recunosc, i-am înşelat.
 
MODERATOR: Aţi acuzat un jurnalist român, Bogdan Chirieac, că a fost un fel de intermediar între unele companii multinaţionale şi unii politicieni cărora le dădea mită.
SIMA: O putem numi mită sau finanţarea ilegală a unor partide. Da, în anul 2000 el a primit mulţi bani de la companii multinaţionale. După aceea, a primit banii pe care i-a trimis politicienilor care erau în campanie electorală în acel moment.
 
MODERATOR: Puteţi dovedi tot ce aţi spus?
SIMA: Pot dovedi fiecare acuzaţie cu documente, nu doar cu vorbe. Cineva trebui să provoace un scandal şi să încerce să facă ceea a făcut în Italia în 1992 Antonio di Pietro. Problema este că nu ştiu dacă în România avem procurori pregătiţi pentru o asemenea investigaţie.
Nu e momentul potrivit să dăm nume de politicieni, dar au fost politicieni din toate partidele la acel moment.
 
MODERATOR: Dar puteţi numi vreo companie multinaţională care a fost implicată?
SIMA: Da, pot da nume. Compania Ericsson, care ulterior a câştigat proiectul 112 în România.
 
MODERATOR: Deci, practic ei au dat bani politicienilor prin intermediul acestui jurnalist ca să obţină acest proiect după alegeri în România?
SIMA: Ei au obţinut o serie de beneficii după alegeri. Vreţi nume? Nu vă voi da nume acum.
 
MODERATOR: Dar puteţi dovedi că, de exemplu, că banii de la Ericsson au ajuns în
buzunarele politicienilor?
SIMA: Pot dovedi că Ericsson i-a trimis bani lui Bogdan Chirieac şi el a dat banii altor persoane.
 
MODERATOR: Ce informaţie aveţi de care acestor oameni le este frică?
SIMA: Le e frică de informaţiile pe care vi le-am dat deja dvs cum ar fi despre Ericsson, despre conturi bancare, despre transferuri
 
MODERATOR: Aveţi informaţii despre politicieni care au încălcat legea în România?
SIMA: Aş putea fi acuzat dacă aş spune "da". Dar vă las posibilitatea să vă răspundeţi singur la această întrebare.

×