x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la bal, la spital, trecând pe la secţie

De la bal, la spital, trecând pe la secţie

de Diana Scarlat    |    18 Mai 2009   •   00:00

Dacă te gândeşti să te duci la un meci de fotbal pentru distracţie, duminică seara, ar trebui să iei în calcul şi o vizită pe la poliţie. Eventual şi una pe la spital şi costurile aferente. Nu trebuie să fii infractor. E suficient să-ţi cumperi bilet şi să ajungi la eveniment, cu prietenii.

Aşa au procedat şi spectatorii care-au ajuns duminică seara pe stadionul Dinamo, la meciul cu Poli Timişoara: au cumpărat bilete, s-au dus să se bucure de spectacol, apoi au fost luaţi pe sus de jandarmi şi duşi la secţia 6 de Poliţie. Acolo şi-au petrecut încă două ore, fără a avea voie să folosească telefoanele mobile sau toaleta.

"Nu ne-au lăsat nici măcar să ne legăm părul în coadă. N-am avut voie să-i răspund iubitei la telefon şi nici să sun pe cienva care să mă apere, pentru că am fost luat pe sus fără să mi se dea explicaţii. Oricine s-ar speria dacă ar ajunge în situaţia asta fără să fi făcut ceva. La început eram nervoşi şi ne gândeam să depunem plângere, dar acum nu vreau decât să fiu lăsat în pace, am scăpat, îmi văd de treaba mea şi bine că nu a fost mai rău", am reuşit să smulgem declaraţia unuia dintre fanii luaţi pe sus de jandarmi de pe stadionul Dinamo, după două ore de "distracţie" la secţia 6.

"VICTIME COLATERALE"
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Marius Militaru, ne-a explicat că nu poate comenta procedura sau felul în care se face o anchetă şi ne-a asigurat că tot ceea ce fac jandarmii este pentru siguranţa populaţiei.

"A fost vorba despre un grup care a aprins materiale pirotehnice în incinta stadionului. Au fost luaţi toţi pentru că aceasta este procedura. Există şi victime colaterale. La secţia de poliţie sunt comparaţi cu imaginile filmate, dar pe stadion se iau toţi cei care par suspecţi, să se vadă care este legătura între ei. Oamenii pot face plângere împotriva forţelor de ordine dacă se consideră nedreptăţiţi", ne-a explicat Militaru.

Cei care ajung pe mâna jandarmilor din întâmplare nu au însă aceeaşi părere despre situaţie. "Nu prea-ţi mai vine să comentezi sau să faci plângeri. A comentat unul şi i-a spus jandarmul "vezi ce faci, că te bag în dubă şi-acolo e nasol". Altul a vorbit prea mult şi l-au mângâiat la ficat. Nu tare, dar destul cât să tacă. Dacă vorbeam la telefon, mi-o luam aiurea.

M-au întrebat "De ce n-ai stat acasă? De ce vii la meci?" "Păi n-am făcut nimic", le-am spus. "Ce, bă, comentezi?", s-a răstit unul la mine, m-a mai înjurat o dată de mamă şi n-am mai zis nimic. Dacă ziceam, mi-o luam", ne-a mai mărturisit una dintre "victimele colaterale".

Oamenii nu au mai depus nici o plângere după ce s-au vizionat imaginile video, iar nevinovaţii au fost lăsaţi să plece. Din 12 persoane luate cu forţa de pe stadion şi duse la secţia 6 de Poliţie, jumătate nu apăreau în imaginile filmate, dar nici n-au depus plângere împotriva jandarmilor după ce li s-a dovedit nevinovăţia.

"Nu pot să cred că le este frică. Ce le-ar genera această frică? Dacă s-au aflat în proximitatea grupului în care s-au aprins torţe, au fost luaţi cu toţii pentru a se găsi vinovaţii", spune Marius Militaru, convins că românii nu se tem de forţele de ordine, de înjurăturile lor de mamă, cu tentă sexuală, sau de ameninţările de care se plâng foarte mulţi anonimi din România.

Anonimii agresaţi n-ar accepta nici în ruptul capului să dea vreo declaraţie împotriva jandarmilor, chiar dacă au fost bătuţi pe stadioane, înjuraţi, sau dacă şi-au plătit taxiul spre casă din bani împrumutaţi, după ce-au fost ţinuţi la secţie peste program fiind nevinovaţi.

JANDARMI CĂZUŢI LA DATORIE. Nici măcar cei care ajung la spital, bătuţi de forţele de ordine fără să fie vinovaţi de ceva, nu fac vreo plângere. Aşa s-a întâmplat în 2006, pe acelaşi stadion, cu vocalul trupei Zob, Vlad Gorneanu, care s-a dovedit vinovat de a fi fanul echipei Steaua, drept pentru care a fost bătut măr de jandarmi.

 

În urma loviturilor, Vlad Gorneanu s-a ales cu o mână în ghips şi coaste rupte. "Ca să scăpăm de toată galeria, am rămas la urmă. Au venit jandarmii peste noi şi ne-au luat la omor. E filmat cum ridic mâinile şi întreb: "ce-aveţi cu mine?". Atunci m-au înjurat de mamă. M-au întrebat ce caut acolo. Am zis că mă duc acasă. "Păi pleacă!" "Păi nu pot, că mă ţineţi aici" "Aaa, comentezi?" şi iar m-au înjurat de mamă.

Poliţiştii se uitau. Erau călare şi era o cursă, pentru că n-aveai cum să treci printre cai. Prietenul meu a reuşit să scape, dar eu am rămas, pentru că n-aveam cum să-mi închipui că nefăcând nimic aş putea să fiu bătut de jandarmii care-ar fi trebuit să mă apere. Nu mi-am închipuit că poate să se-ntâmple aşa ceva", povesteşte artistul agresat. Deşi foarte nervos la început, nici el n-a mai depus plângere şi n-a mai dat pe nimeni în judecată.

"Era un jandarm mic şi gras care-mi dădea cu staţia de emisie-recepţie-n cap şi făcea ca o maimuţă. Mie-mi venea să râd de absurdul situaţiei, că după aia l-am văzut în patru labe cum căutra staţia pe jos. A doua zi au declarat că jandarmii îşi apărau viaţa, deşi pe înregistrările video se vede foarte clar că am fost atacaţi şi bătuţi fără a ne putea apăra. Când am ajuns acasă eram ca un tigru pe spate. Nici nu mi-am dat seama că am mâna ruptă, am văzut mai târziu c-a-nceput să se umfle. Îmi venea să vorbesc cu "dumneavoastră" când m-am văzut în oglindă. Nu mă mai recunoşteam. Ne-au ameninţat mai târziu. Ne-au avertizat să nu-i dăm în judecată pentru că s-ar putea să avem probleme. Nu ne-au spus ce, dar am înţeles că ar putea să mă lovească o maşină pe stradă din greşeală. Am vorbit cu avocaţi, cu poliţia, dar am renunţat până la urmă", mai spune Vlad Gorneanu.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei nu poate să creadă că se poate întâmpla aşa ceva şi dezminte orice acuzaţie a celor ajunşi în această situaţie. Totuşi, recunoaşte că după scandalul din 2006 au căzut nişte capete din jandarmerie.

"A fost o busculadă, ştiu că a fost şi el prins acolo. Oameni de la noi au fost degradaţi atunci din cauza incidentului. Dar de atunci nu mai sunt astfel de incidente", ne asigură Marius Militaru. Cert este un singur lucru: cât timp nimeni nu depune nici o plângere, singurii care au dreptate sunt tot jandarmii, nu "victimele colaterale".

×
Subiecte în articol: observator plăngere