x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena". Tinerii vor protesta în continuare în Piaţa Universităţii

"De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena". Tinerii vor protesta în continuare în Piaţa Universităţii

de Petru Zoltan    |    Carmen Dragomir    |    12 Feb 2012   •   21:00
"De nu rezolvaţi problema, Bucureşti va fi Atena". Tinerii vor protesta în continuare în Piaţa Universităţii

Piata Universitatii a fost animata de aproximativ 2.000 de oameni care au manifestat pasnic impotriva adoptarii Tratatului Comercial impotriva Produselor Contrafacute – ACTA, dar si a actualei clasei politice.


Ori de cate ori au avut ocazia, manifestantii au scandat lozinici impotriva actualului premier, Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe (SIE): "Toata lumea stie, ne conduce SIE" sau "Pe cablul de internet, vine un agent secret". Nu a fost iertat nici presedintele Traian Basescu, caruia oamenii i-au cerut demisia in repetate randuri.

"STOP ACTA – Opriti cenzura internetului"
Sambata, in jurul orei 18:00, numarul protestatarilor a crescut considerabil in ciuda ninsorii si a frigului. Printre cele doua mii de persoane s-au numarat si suporterii galeriilor de fotbal, stransi in jurul Fantanii de langa Facultatea de Arhitectura. Majoritatea purtau masti marca "Anonymous", cumparate sau confectionate din carton. Grupului de protestatari i s-a alaturat si printesa Brianna Caradja, care si-a aratat nemultumirea scandand alaturi de tineri lozinci impotriva acordului ACTA. Cele mai auzite mesaje in Piata Universitatii au fost: "De nu rezolvati problema, Bucuresti va fi Atena" sau "Pe Youtube si pe Torrent nu platim abonament". Randurile tinerilor protestatari au fost ingrosate si de persoane aflate la varsta a doua care s-au aliat mesajelor: "STOP ACTA! opriti cenzura internetului", "ACTA ne ataca viata privata". Pentru ca tabloul sa fie complet, in multime s-au amestecat, ca de obicei, si ofiteri imbracati in civil. Cativa dintre acestia au fost recunoscuti de protestatarii obisnuiti de la Fantana, care au inceput sa scandeze: "Avem gabori civili printre noi!". Asistentul universitar de la Arte, Vlad Ioanchi­mescu, a impartit apoi multimea in doua. Unii strigau STOP, ceilalti ACTA.

Putin dupa ora 20:00, oamenii au inceput sa se retraga in grupuri mici spre case, dar au ramas "pe baricade" tinerii care protesteaza seara de seara impotriva actualului sitem politic. Au ramas aproximativ 300 de persoane care scandau lozinci prin care cereau politicienilor sa respecte drepturile omului, demisia presedintelui Traian Basescu si alegeri anticipate. Se scanda inclusiv in pasajul de la Universitate. "Solidaritate, Solidarite", au auzit calatorii cu metroul. Dupa cateva clipe de liniste, Vlad Ioachimescu a dat tonul unui nou "imn" dedicat presedintelui Basescu: "Eu cant ca disperatul, poate aude piratul, imi vreau drepturile... inapoi". Putin inainte de ora 22:00, a fost luata in colimator si Elena Udrea, careia tinerii i-au urat succes pentru functia de presedinte al Norvegiei. Cateva zeci de tineri, cei care mai ramasesera in Piata, au plecat cu bannerele si pancartele anti-ACTA in centrul vechi al Capitalei sa strige "Iesiti din puburi daca va pasa". Un mesaj care a ramas insa fara ecou.

Proteste impotriva ACTA au avut loc in toata tara
Manifestatii anti-ACTA (Tratatul Comercial impotriva produselor Contrafacute) au avut loc sambata in toata tara. Teoretic, ACTA isi propune sa lupte impotriva contrabandei cu produse contrafacute si a pirateriei digitale, insa textul lasa loc unor potentiale abuzuri si pune in pericol libertatea de expirmare. Majoritatea tarilor europene, printre care si Romania au semnat tratatul, insa acesta va intra in vigoare abia dupa ratificarea de catre Parlamentul European.

La Cluj, aproximativ doua mii de persoane s-au adunat sambata seara in Piata Unirii din oras si au scandat: "ACTA este condamnare la frica de exprimare", "Sunt un pui de disident, vreau sa folosesc torent", "Stop ACTA, opriti cenzura internetului", "Va rugam sa ne scuzati, ne simtim supravegheati", "Jos labele de pe internet", "Salvati viata privata", "Actioneaza acum sau ACTA iti va lua mintile", "ACTA ai semnat, unlike ti-am dat", "Supraveghere, asta ACTA cere". La fel ca la Bucuresti, manifestantilor clujeni anti-ACTA li s-au alaturat si cei care cer demisia presedintelui Traian Basescu. La Oradea, aproximativ saizeci de persoane au protestat in centrul orasului. Ei au venit cu pancarte pe care se putea citi: "Internet liber, nu vrem ACTA", "Fara ACTA, restart", "Nu vrem ACTA sa ne ia libertatea din retea", "Voi spuneti ACTA, noi spunem GATA". La fel ca in toata tara, multi dintre protestatari au venit cu masti de hartie Anonymus sau cu banderole albe pe brate.

La Alba Iulia s-au strans aproximativ saptezeci de persoane. Pe langa obisnuitele pancarte, multi dintre protestatarii anti-ACTA din Alba si-au lipit pe gura benzi cu inscriptia "ACTA".

La Cugir au participat aproximativ douazeci de persoane, majoritatea tineri si adolescenti. La Targu-Mures, au iesit in strada aporximativ trei sute de persoane. La Timisoara, peste doua sute de tineri s-au strans in Piata Victoriei si au scandat: "Jos ACTA", "Ole-ola, noi uram ACTA", "Abuz, Cenzura, Tensiune, Afront (ACTA)", "Afara hotia din Romania".

Scopul declarat al acordului semnat intre Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelanda, Singapore, Coreea de Sud si Elvetia este acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, inclusiv online, si de a combate contrafacerea si pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzica si filme.

Ce spun contestatarii
Acordul a fost semnat de 22 de tari ale Uniunii Europene, la sfarsitul lunii ianua­rie, la Tokyo. Contestatarii acestuia atrag atentia ca, dupa ratificare, va permite fur­niz­orilor de Internet sa supravegheze toate activitatile utilizatorilor, convorbirile private si ar putea fi folosit ca unealta de santaj de catre guvernele si corporatiile avantajate de continutul sau. Protestatarii sustin ca tratatul reprezinta o potentiala atingere grava la adresa libertatii de exprimare si a drepturilor utilizatorilor de Internet. Raportorul european asupra tratatului inter­na­tio­nal si-a dat demisia din functie in semn de protest fata de prevederile draconice ale tratatului si fata de modul lipsit de transparenta in care a fost redactat textul acestuia. Comisia Europeana a publicat un document care detaliaza cum s-au desfasurat negocierile, incercand sa demonteze acuzatiile de lipsa de transparenta, in schimb contestatarii sustin ca "nu a realizat nici un studiu cu privire la impactul ACTA asupra drepturilor fundamentale".

×
Subiecte în articol: Piata Universitatii acta