x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizia Curţii de Apel nu afectează, deocamdată, activitatea ASPA de capturare a câinilor comunitari

Decizia Curţii de Apel nu afectează, deocamdată, activitatea ASPA de capturare a câinilor comunitari

de Mihaela Stănescu    |    23 Iun 2014   •   17:58
Decizia Curţii de Apel nu afectează, deocamdată, activitatea ASPA de capturare a câinilor comunitari

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat vineri, o decizie în favoarea organizaţiei Vier Pfoten, suspendând normele de aplicare a legii care permitea uciderea câinilor fără stăpân, efectul imediat fiind acela că legea uciderii nu mai dispune de norme de aplicare şi, drept consecinţă, nu mai există un cadrul legal pentru reglementarea capturării şi uciderii câinilor fără stăpân.

Potrivit declaraţiilor susţinute astăzi, la ora 17:07, de Răzvan Băncescu, după judecare, Instanţa are un termen de câteva zile pentru motivarea, redactarea şi comunicarea hotărârii luate. Până la acel termen, hotărârea de guvern în forma actuală îşi poate produce efectele.

''La acest moment, activitatea ASPA nu este afectată, dar în cazul în care reprezentanţii Guvernului nu depun contestaţie, putem ajunge în situaţia în care o parte din activităţile prevăzute în normele de aplicare să fie îngreunate'', a declarat Răzan Băncescu.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a decis să înainteze către Guvernul României, respectiv către Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, o solicitare de intervenţie rapidă pentru a contesta decizia Curţii de Apel.

''Între timp, echipele noastre sunt în teren, iar activitatea se desfăşoară normal, cu respectarea legii. Ţin să precizez că în nouă luni de la iniţierea programului privind gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Bucureşti, rezultatele sunt cele aşteptate, pentru garantarea siguranţei cetăţeanului''.

''Am capturat peste 25 000 de câini fără deţinător, ceea ce a dus la o reducere a numărului de muşcături cu 75%. Asta înseamnă că ne-am atins scopul, suntem în grafic. Proiectul prevede şi o reevaluare a numărului de câini care sunt pe străzi, procedura care va fi iniţiată în perioada următoare. Sperăm ca Guvernul, prin ANSVSA - autorul normelor de aplicare a legii privind gestionarea câinilor fără stăpân - să depună contestaţie faţă de decizia de suspendare şi să acţioneze în interesul cetăţeanului. ASPA a lucrat în baza unei legi, care s-a dovedit benefică pentru sănătatea şi siguranţa bucureştenilor'', a încheiat declaraţia Răzan Băncescu.

Hotărârea de Guvern 1059/2013 pentru aplicarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân a intrat în vigoare în octombrie 2013, după ce un copil şi-a pierdut viaţa în urma atacului unor câini.

×