x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie semnata - Pelesul si Pelisorul, retrocedate

Decizie semnata - Pelesul si Pelisorul, retrocedate

de Magda Colgiu    |    02 Mar 2007   •   00:00
Decizie semnata - Pelesul si Pelisorul, retrocedate

Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite ieri Regelui Mihai, dupa ce ministrul Culturii si Cultelor a semnat o decizie in acest sens. Decizia solutioneaza notificarea facuta de familia regala in 8 august 2001. Restituirea celor doua castele si a terenurilor aferente s-a facut in baza Legii 10 din 2001.

Castelele Peles (foto) si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite ieri Regelui Mihai, dupa ce ministrul Culturii si Cultelor a semnat o decizie in acest sens. Decizia solutioneaza notificarea facuta de familia regala in 8 august 2001. Restituirea celor doua castele si a terenurilor aferente s-a facut in baza Legii 10 din 2001.

CEREMONIE. Adrian Iorgulescu a precizat ieri ca la Castelul Peles va avea loc, probabil saptamana viitoare, ceremonia de semnare a memorandumului de retrocedare a domeniului Peles. Memorandumul prevede ca Pelesul va ramane "in perpetuitate", ca muzeu, statului roman. La fel se va intampla si in cazul Palatului Foisor, care va ramane statului roman si va fi "o resedinta de protocol". In plus, prin efectul aceluiasi memorandum, Casa Regala se va obliga sa nu mai solicite niciodata retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peles, a caror valoare este "enorma", potrivit ministrului Culturii.

Memorandumul privind retrocedarea a fost aprobat la 20 februarie de Guvern. Dispozitia de restituire poate fi atacata in 30 de zile de la comunicarea ei la sectia civila a Tribunalului Bucuresti.

×
Subiecte în articol: observator