x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Declaraţii de iubire de la "mititica"

Declaraţii de iubire de la "mititica"

de Andreea Tudorica    |    23 Feb 2010   •   00:00
Declaraţii de iubire de la "mititica"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

"Acum nu ştiu decât că îmi e dor de noi/ Măiastră mamă. Zână dulce-n nume/ În slava ta liber peste lume/ Fruntea şi genunchiu-mi încovoi", versuri din poezia câştigătoare "Doamna şi vagabondul" a lui Leonard, arestat pentru trafic de droguri.

Dincolo de gratii şi gardieni, rar îşi deschid sufletul. Uneori bravează, alteori se ascund, iar alteori te gonesc doar dintr-o singură privire. Câţiva deţinuţi de la Penitenciarul Rahova adunaţi ieri în sala de spectacole a închisorii au vrut în aplauzele şi susţinerile colegilor de suferinţă să-şi exprime în versuri, sau nu, sentimentele faţă de persoanele iubite din viaţa lor. Totul în ceea ce s-a vrut a fi un concurs de declaraţii de dragoste.

Publicul, cu simpatii şi antipatii, a aplaudat, a vociferat sau şi-a susţinut cu aplomb favoriţii. Spectacolul artistic a debutat cu o scurtă prezentare a sărbătorii de Dragobete, când am putut afla că primăvara "este anotimpul în care oamenii, dar în special cei tineri intră în rezonanţă cu el". Ne-am întrebat de ce "în special cei tineri", şi de ce n-ar putea şi sexagenarul ieşit dintr-o iarnă crudă şi friguroasă să "intre în rezonanţă" cu ghioceii şi zambilele de afară? Sau poate era vorba de "în special cei tineri" în suflet şi în simţiri?

Să revenim în sală, unde scena încadrată de o reproducere a Giocondei şi două măşti albe care plâng, ba mai mult par chiar furioase, aşteaptă ca membrii formaţiei Dinamic Grup să-şi ocupe locurile. Nu prea sună mai nimic dinamic, când "megastaru'" închisorii, un puşti la vreo 20 de ani cu blugi prespălaţi, se reproduce pe scenă în timp ce ba încearcă să facă pe Bittman ("primăvara începe cu tine (...)/ prima dragoste nu, nu se uită niciodat"), ba pe Bodo de la Proconsul, ba pe Nicu Alifantis. Sala freamătă, aplaudă.

Bat ritmu' din picioare, se fac glume. Un tip cu un craniu desenat pe geacă bate din palme şi pare chiar entuziasmat când micul "Bittman" de pe scenă cântă mai cu foc "Primeşte acum în dar iubirea mea/ Să rămână mereu a ta, doar a ta".

"DOAMNA ŞI VAGABONDUL"
Din declaraţiile de dragoste ale celor şase concurenţi aflăm "oamenii nu au nevoie de plăceri de o zi", că "ce satisfacţie mai mare poţi să ai când eşti puternic şi suplu" sau că dragostea este "atunci când euforia mă cuprinde când mă gândesc la tineri, iar ochii tăi sunt picături de miere ce-mi îndulcesc viaţa". Marian a scris vreo trei pagini de declaraţie, deşi încă nu şi-a găsit persoana iubită.

"Nu mai ştiu cine a zis, dar e foarte greu să trăieşti fără persoana iubită", îşi începe el declaraţia de dragoste, care continuă apoi până la exasperarea auditoriului care încearcă să-i "taie macaroana" prin fluierături sau aplauze care sa-l acopere. Leonard, decanul de vârstă al participanţilor, şi-a intitulat poezia dediactă soţiei sale care-l aşteaptă acasă, "Doamna şi vagabondul".

E arestat de doi ani pentru trafic de droguri şi e destul de stânjenit să vorbească despre propria persoană şi drama prin care trece familia sa. Juriul format din doi educatori ai penitenciarului şi alţi deţinuţi l-au desemnat câştigător. Primii trei clasaţi au primit drept premiu propunerea către comandantul de secţie pentru a fi recompensaţi.

×