x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decret pentru "patriotismul economic" în Franţa. Industriile strategice vândute doar cu avizul statului

Decret pentru "patriotismul economic" în Franţa. Industriile strategice vândute doar cu avizul statului

de Dan Constantin    |    15 Mai 2014   •   09:09
Decret pentru "patriotismul economic" în Franţa. Industriile strategice vândute doar cu avizul statului

Franţa îşi protejează mai strict interesele în domeniile considerate strategice. Ministrul economiei a semnat un decret pentru întărirea patriotismului economic prin extinderea domeniilor în care operaţiunile de vânzare, fuziune, cesiune necesită un acord prealabil al statului. Ministrul economiei, Arnaud Montebourg, citat de Le Monde, consideră măsura ca o protecţie a intereselor strategice ale Franţei, o "recucerire a puterii noastre". Decretul extinde controlul investiţiilor străine la încă cinci domenii- energie, reţele de transport, aprovizionarea cu apă, comunicaţii şi protecţia sănătăţii publice.

Acestea se adaugă altor 11 sectoare protejate faţă de capitalul străin printr-o măsura similară din 2005. Ministrul economiei a adăugat că decretul aduce o "întărire fundamentală a puterii publice", similară cu acţiunile altor state.

Aprobarea acestui decret a fost accelerată de negocierile pentru preluarea de către gigantul american General Electric a companiei franceze Alstom, operaţiune neagreată de executivul de la Paris. Fără  măsura adoptată miercuri, guvernul avea mijloace de intervenţie minime în schimbarea acţionariatului Alstom, companie privată integral.

×
Subiecte în articol: Arnaud Montebourg Alstom general electric