x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă. Unul dintre reactoare este oprit

Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă. Unul dintre reactoare este oprit

16 Sep 2011   •   13:15
Defecţiune la centrala nucleară de la Cernavodă. Unul dintre reactoare este oprit

Unul dintre cele doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda va fi oprit controlat, vineri, pentru maxim doua zile, cu scopul remedierii unei defectiuni la un echipament aferent centralei.

“Nu sunt probleme legate de seceta. Avantajul centralei de la Cernavoda pe tehnologia CANDU este ca reactoarele nu trebuie sa fie oprite pentru a fi incarcate cu combustibil nuclear. Aceasta operatiune se face cu un robot numit masina de incarcat-descarcat. S-a blocat ceva la acest mecanism', au declarat Jurnalul National surse din sistemul energetic.

In mod normal, dupa schimbarea piesei respective, reactorul poate fi pornit aproape imediat, insa procedurile de siguranta necesita oprirea pe cateva zile. Nu sunt probleme cu centrala sI nici sistemul energetic national nu va fi afectat, deoarece Dispeceratul Energetic are intotdeauna o rezerva gata sa fie pornita sI care sa acopere oprirea unui reactor.

Centrala de la Cernavoda opereaza cu doua reactoare nucleare sI asigura 18% din consumul de energie din tara. Nuclearelectrica a anuntat ieri ca debitul Dunarii nu impune deocamdata oprirea reactoarelor, insa situatia este asemanatoare cu cea din 2003, cand compania a fost fortata sa opreasca unitatea 1, singura care functiona in acel moment.

'In prezent, nivelul apei din bazinul de aspiratie este de 3 mdMB fata de nivelul mediu de 4,5-5 mdMB, etalonul de masura fiind nivelul Marii Baltice. (...) In astfel de conditii, SN Nuclearelectrica SA monitorizeaza cu atentie evolutia nivelului fluviului Dunarea si in functie de valorile din Bazinul de aspiratie, se pot adopta urmatoarele decizii:
-Oprirea unei unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,50 mdMB
- Oprirea celei de-a doua unitati atunci cand nivelul ajunge la 2,35 mdMB

In cazul opririi uneia sau ambelor Unitati, exista totusi suficienta apa in bazinul de aspiratie incat sa se poata asigura racirea reactoarelor pentru care se utilizeaza pompe speciale cu inaltimea de aspiratie mult mai joasa, in jur de 1,4 mdMB, anunta ieri compania intr-un comunicat.

Compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei, a anuntat joi ca debitul redus al Dunarii nu impune, deocamdata, oprirea controlata a reactoarelor.

×