x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Defrişare la Pădurice!

Defrişare la Pădurice!

de Andrei Ando    |    14 Dec 2007   •   00:00
Defrişare la Pădurice!

Mai bine de 30 de arbori, sănătoşi şi inalţi de căţiva zeci de metri, au fost tăiaţi din parcul central al Aradului, Pădurice. Oficialităţile băjbăie: nu ştiu dacă tăietorii sunt de la Consiliul Judeţean sau de la Uniunea Artiştilor Plastici. Adevărul a ieşit insă la iveală: autorizaţia a fost dată de Consiliul Local.


Mai bine de 30 de arbori, sănătoşi şi inalţi de căţiva zeci de metri, au fost tăiaţi din parcul central al Aradului, Pădurice. Oficialităţile băjbăie: nu ştiu dacă tăietorii sunt de la Consiliul Judeţean sau de la Uniunea Artiştilor Plastici. Adevărul a ieşit insă la iveală: autorizaţia a fost dată de Consiliul Local.


O autorizaţie care datează incă din anul 2005 a pus practic cruce la un sfert din Parcul Pădurice! Zona afectată are aproximativ 500-600 de metri pătraţi şi este situată in spatele Casei Sindicatelor. In vecinătatea sa, cu mai bine de un an in urmă a fost defrişat un perimetru similar, pentru construirea unui sediu administrativ al cultului penticostal.

Copacii, perfect sănătoşi, au fost tăiaţi in taină. Atăt Gospodărirea Comunală, căt şi Polaris, cele două societăţi arădene care se ocupă cu administrarea spaţiilor verzi din municipiu, neagă implicarea lor. Garda de Mediu a descins la faţa locului şi nu a putut decăt să constate masacrul. "Este efectiv un act scandalos. Este sectorul nostru, dar noi nu am primit comandă, nu am tăiat. Nu avem nici un amestec, totul s-a petrecut seara" - ne-a declarat Ioan Covaci, directorul Gospodăririi Comunale. Monica Jitariu, directoarea de la Polaris, a fost succintă: "Nu este sectorul nostru, nu aveam nici o atribuţie de tăiere. Noi nu ne-am atins acolo nici de un fir de iarbă".


DUBII. Incă de dimineaţă se lansaseră două scenarii: fie că pomii au fost tăiaţi de Uniunea Artiştilor Plastici, pentru demararea construirii noului sediu (Consiliul Local i-a concesionat la Pădurice suprafaţa necesară, incă de doi ani, dar terenul este impădurit), fie de Consiliul Judeţean, pentru inceperea realizării unei parcări in spatele construcţiei incepute de căţiva ani (cea cu cupolă, unde iniţial se dorea realizarea Băncii Agricole), unde se va muta instituţia in mandatul administrativ următor.

"Ştiu de tăierea de arbori de la Pădurice. Fişa tehnică ce a stat la baza eliberării autorizaţiei de construcţie pentru Uniunea Artiştilor Plastici a fost datată in 27 iunie, iar solicitarea de tăiere a arborilor - acum. Noi am aprobat fişa tehnică, dar nu am aprobat şi tăierea copacilor", a declarat Dana Dănoiu, director al Agenţiei de Protecţie a Mediului.


SURPRIZE. Purtătorul de cuvănt al primăriei, Corina Drăghici, susţine că şi instituţia sa a fost luată prin surprindere: "Este o situaţie despre care am aflat şi noi cu stupoare şi o investigăm, pentru că noi nu am dat nici un aviz pentru tăiere de arbori. Am primit luna trecută o adresă de la filiala artiştilor plastici, in care ne intreabă cum e cu tăiatul de arbori, pentru că au 34 de arbori existenţi pe terenul concesionat lor. Le-am spus că au obligaţia obţinerii avizului de la Protecţia Mediului, care insă nu le-a dat nici o autorizaţie. Deci cei de la Uniunea Artiştilor Plastici nu au tăiat nimic. S-ar putea să fie de la Consiliul Judeţean. Ştiu insă că Protecţia Mediului nu a dat aviz nimănui."

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), Dumitru Şerban, ne-a declarat că s-a zbătut pentru proiectul realizării noului sediu al UAP la Pădurice. El va fi gata in luna iunie. Atelierele vor fi amenajate exact pe perimetrul unde marţi seara au fost tăiaţi salcămii şi totul s-a realizat pe baza unui plan urbanistic. Domnul Şerban nu a detaliat insă dacă salcămii au fost tăiaţi din dispoziţia UAP. Apoi nu a mai putut fi contactat, avănd telefonul mobil inchis. Mai tărziu, după-amiaza, Garda de Mediu a confirmat că Uniunea Artiştilor Plastici a dispus tăierea copacilor, pentru a pregăti terenul pentru construirea atelierelor sale.


INVESTIGAŢIE. Szekely Attila, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, susţine că a demarat o investigaţie oficială. Rezultatul ei poate fi şi o sancţiune financiară. Dar pomii doborăţi rămăn bine tăiaţi. "S-a văzut un marcaj cu spray pe pomii sacrificaţi, marcaj care nu este specific nici Direcţiei Silvice, nici societăţilor arădene care se ocupă cu administrarea spaţiilor verzi in municipiu. Noi ştim că nu Polaris şi nu Gospodărirea Comunală a tăiat. Colegii mei investighează. Au fost găsite şi specii exotice, platani, in parcul de la Pădurice. Cei care au tăiat copacii sunt pasibili de amendă din partea silvicultorilor. Eu mă găndesc ca orice cetăţean din Arad că sunt ingrijorat de orice tăiere. Dar am măinile legate, pentru că ne incurcă acel PUD care este aprobat de Consiliul Local, din anul 2005. Conform acelei hotărări sunt in legalitate cu defrişarea. Practic consiliul local le-a permis acest lucru. Pe acte scrie şi numărul pomilor care trebuie tăiaţi: 34".

Este a treia tăiere masivă din Parcul de la Pădurice, in ultimii ani. In locul ameliorării condiţiei sale, prin gazonări şi plantări de arbori, aproape un sfert din parc a dispărut - prin inceperea construirii noului sediu al Consiliului Judeţean şi sediul cultului penticostal, iar acum, prin această defrişare.


Retrocedări in Primăverii

Â
 LUX. Complexe rezidenţiale intre vilele RA APPS
In Bucureşti, construcţiile sufocă orice petic de verdeaţă. In urmă cu o lună, un nou aviz semnat de către Primăria Capitalei dădea acordul pentru tăierea a 19 pomi pe Bulevardul Poligrafiei. Cum planul de acasă nu se potriveşte cu cel din tărg, au fost puşi la pămănt 70 de arbuşti pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi.

Nici zonele invecinate Parcului Bordei nu au un statut special, dimpotrivă, aici fiecare spaţiu este vănat pentru valoarea imobiliară deosebită. Astfel, dintr-o oază de verdeaţă, suprafaţa riscă să se transforme intr-un cartier inţesat de vile de lux. Aaylex Trading SRL a inaintat spre aprobare un Plan de Urbanistică Zonală (PUZ) care prevede ridicarea unui ansamblu de locuinţe S+P+3E+ 4E pe Strada Dante Aligheri nr. 6-10 in Sectorul 1. Pe cei aproximativ 1.000 de metri pătraţi aflaţi in apropierea Vileor Lac 1, Lac 2, Lac 3 şi Vila Dante se va dezvolta un nou proiect, bineinţeles rezidenţial. Terenul are un statut aparte, fiind considerat protejat, motiv pentru care firma a realizat, cel puţin pe hărtie, un PUZ in conformitate "cu amplasament in zona protejată 57, reparcelarea Monnet" Copacii care se găsesc in calea construcţiilor vor fi cu siguranţă puşi la pămănt.

ISTORIA. Terenul cumpărat de cei de la Aaylex Trading a fost obţinut in urma retrocedărilor. Astfel, prin dispoziţia de restituire nr. 207/11.07.2003 dată de RA APPS Ioana Alimănăşteanu devine proprietară cu acte in regulă a terenului de aproximativ 600 mp.

Procesul-verbal de predare-primire a fost semnat la 21.02.2003. Căteva luni mai tărziu el este văndut unui al doilea proprietar, familiei Dobrescu. La 12.06.2006 acesta este cumpărat de Aaylax Trading. Pe aceeaşi stradă, Dante Alighieri, intămplarea face ca incă o bucată de teren să revină vechiului proprietar. Aproximativ 310 mp sunt in natură ai Alecsandrinei Gyeorgy. Acesteia i s-a restituit terenul, prin decretul RA APPS Nr. 243/17.06.2004. Procesul-verbal de predare-primire a fost semnat la data de 24.06.2004. La fel ca in cazul primei restituiri, terenul este văndut de către cel care a beneficiat de decretul RA APPS unui alt proprietar, Tomescu Răzvan Constantin. Scenariul se repetă, asta pentru că ultimul proprietar vinde la răndu-i aceleiaşi firme. Astfel, Aaylax Trading obţine două bucăţi de teren pe Dante Alighieri, prima la numărul 6 şi a doua la numărul 10. Pasul următor a fost depunerea la Primăria Sectorului 1 a certificatul de urbanism pentru alipirea celor două bucăţi.
  • Iulia Barbu


Probleme

In luna octombrie a acestui an a intrat in vigoare Ordinul 114 care interzice schimbarea destinaţiilor spaţiilor verzi. Astfel, construcţiile nu mai au ce căuta pe zone verzi, care sunt incadrate ca atare in Planul de Urbanistică Generală.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzurile legate de spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona in care locuiţi, atăt din Bucureşti, căt şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43.

×