x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Defrişările şi poluarea, probleme resimţite de români

Defrişările şi poluarea, probleme resimţite de români

de Alexandru Nastase    |    15 Feb 2010   •   00:00

Defrişarea pădurilor şi poluarea sunt prin­cipalele probleme de mediu resimţite de români, se arată într-un studiu realizat pro bono de compania Synovate pentru filiala din România a prestigioasei organizaţii nonguvernamentale de mediu WWF.

Mai mult de jumătate din persoanele care intenţioneză ca în viitor să facă donaţii pentru cauze de mediu consideră că protecţia pădurilor este o cauză importantă pentru care ar dona bani, iar mai mult de o treime dintre acestea ar face donaţii pentru probleme ca managementul deşeurilor şi protecţia Dunării.

Poluarea aerului şi a apei, poluarea industrială, lipsa parcurilor şi, în general, a spaţiilor verzi, precum şi ameninţările cu dispariţia a unor specii de animale reprezintă, de asemenea, motive de îngrijorare în rândul românilor. WWF consideră drept o prioritate protejarea şi conservarea pădurilor din România, cu atât mai mult cu cât ţara noastră găzduieşte 300.000 de hectare de păduri natural intacte.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectelor desfăşurate de WWF în România este conservarea acestor zone, prin promovarea şi implementarea unui management forestier durabil, care să aducă beneficii pe termen lung.

În acelaşi studiu se mai arată că aproape jumătate dintre persoanele intervievate nu au donat niciodată şi
nici nu intenţionează să o facă pe viitor, acesta motivând ca principal impediment lipsa banilor, dar şi lipsa încrederii că banii ajung acolo unde trebuie.

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ NU E O PROBLEMĂ
Cercetarea mai relevă faptul că, în opinia românilor, problema încălzirii globale şi cea a schimbărilor climatice nu reprezintă o prioritate de mediu pentru România. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate cunosc campania Earth Hour şi aproximativ un sfert au afirmat că familia lor a luat parte la evenimentul organizat anul trecut în România de către WWF, la care Jurnalul Naţional a fost partener media.

Unul dintre cele mai importante evenimente organizate de WWF la nivel global pentru a atrage atenţia asupra acestor schimbări climatice, Earth Hour (Ora Pământului), va fi organizat şi în acest an, la data de 27 martie. Timp de o oră, începând cu ora 20:30, oameni din întreaga lume vor stinge luminile pentru a marca simbolic preocuparea din ce în ce mai acută pentru găsirea unor soluţii la problema schimbărilor climatice.

Studiul Synovate este reprezentativ la nivel urban naţional şi a implicat 889 de respondenţi, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 ani. Studiul a fost realizat în luna noiembrie 2009.

×
Subiecte în articol: verde!