x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deja-vu cu pui de curca

Deja-vu cu pui de curca

de Marina Constantinoiu    |    10 Feb 2007   •   00:00
Deja-vu cu pui de curca

Autoritatile de la Londra sunt acu-zate ca au incercat sa musamalizeze posibila legatura dintre focarul de gripa aviara din Ungaria, depistat recent, si cel din Marea Britanie, inregistrat acum zece zile la o ferma din Suffolk. O poveste ce seamana cu scandalul declansat anul trecut in Romania, cand gripa aviara a reaparut in forta, din senin.

Mare agitatie in Marea Britanie, autoritatile de la Londra fiind acuzate ca au incercat sa musamalizeze posibila legatura dintre focarul de gripa aviara din Ungaria, depistat recent, si cel din Marea Britanie, inregistrat acum zece zile.

N-a trecut decat un an de la megascandalul aviar din Romania, care a avut in centru ferme din judetul Brasov, "puse la pamant" de virusul H5N1 depistat la pasaretul din dotare. S-a vor- bit intens atunci despre un import de pui de curca din Ungaria, care ar fi fost suspectat ca vehicul de transport pentru gripa aviara care a reaparut din senin in Romania in aprilie 2006.

La 24 aprilie, Jurnalul National, citandu-l pe directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Gabriel Predoi, publica o informatie potrivit careia in doua gropi descoperite in curtea fermei Patiprod "au fost arse cadavre de pui de curca, infestati cu virusul gripei aviare". La data de 24 aprilie, explica atunci Predoi, "testele rapide au dovedit infestarea cu virusul gripei aviare. Infectia a existat la Patiprod, pe pui de curca, si au ascuns acest lucru. Concluzia este ca infectia cu virusul gripei aviare a aparut la ferma de curcani".

Citind informatiile care sunt vehiculate zilele acestea de presa britanica, este imposibil sa nu ai un sentiment de d...jà -vu, cu atat mai mult cu cat tot curcile sunt incriminate, si tot Ungaria este vizata.

CONTAMINAREA. Pe scurt, Ministerul britanic al Agriculturii informa joi ca virusul H5N1 al gripei aviare, detectat saptamana trecuta in Marea Britanie la o crescatorie de pasari din Suffolk, "ar putea fi identic" cu cel descoperit in Ungaria recent. "Guvernul a declansat si continua ancheta privind originea aparitiei gripei aviare in crescatoria din Suffolk, dupa ce o serie de teste stiintifice preliminare au aratat ca virusul din Suffolk si recentele cazuri de aviara din Ungaria ar putea fi identice", a declarat un purtator de cuvant al Departamentului Mediului, Alimentatiei si Afacerilor Rurale (DEFRA).

FERMELE DIN UNGARIA. Potrivit declaratiilor unui responsabil din cadrul serviciilor veterinare ale Guvernului, rezultatele testelor arata ca fermele de curcani din cadrul grupului Bernard Matthews, din Holton (Suffolk), ar fi putut fi contaminate prin intermediul pasarilor importate din Ungaria. El a adaugat ca grupul Bernard Matthews a acceptat sa suspende provizoriu transportul de produse din exploatarea sa intre Marea Britanie si Ungaria, atat timp cat nu sunt cunoscute rezultatele anchetei. Un purtator de cuvant al Ministerului Agriculturii a declarat ca testele preliminare au permis detectarea prezentei virusului in alte trei unitati ale fermei de la Holton.

Luna trecuta, virusul letal H5N1 a reaparut in Ungaria, infectand 3.000 de gaste de la o ferma din sud-estul tarii. Ungaria a impus restrictii privind transportul si vanzarile de pasari in afara zonelor afectate. UE nu a impus o interdictie de comercializare pentru intregul teritoriu al Ungariei.

CE ZICE PRESA. Saptamanalul The Observer a afirmat ca un transport de carne de pasare provenind de la filiala grupului Bernard Matthews, situata in Ungaria, ar fi putut fi la originea contaminarii fermei din Holton. Fiindu-i cerute detalii in legatura cu acest articol, purtatorul de cuvant al DEFRA a recunoscut ca 38 de tone de curcan sunt transportate saptamanal de la o exploatare la alta. Articolul sustine ca un camion plin de carne de curcan a sosit din Ungaria cu cateva zile inainte de 27 ianuarie. La aceasta data, lucratorii de la ferma din Suffolk au observat primele semne ale imbolnavirii curcanilor.

CU OCHII PE AUTORITATI. The Observer sustine ca Guvernul stia inca de lunea trecuta despre transportul din Ungaria, insa Executivul a negat ca ar fi incercat sa musamalizeze posibila legatura dintre cele doua focare. DEFA a precizat ca nu a existat "nici o intarziere" in informarea opiniei publice cu privire la o legatura intre cele doua focare. Postul Sky News a precizat ca pasarile sacrificate in alte trei sectii ale crescatoriei din Holton au prezentat simptomele infectarii cu virusul gripei aviare saptamana trecuta. In aceste conditii, parlamentarii britanici cer companiei sa raspunda la intrebarile legate de masurile de biosecuritate implementate de Bernard-Matthews. Pe de alta parte, conform publicatiei electronice EUObserver, citata de Mediafax, Comisia Europeana lucreaza indeaproape cu autoritatile britanice si cele ungare, pentru a stabili daca exista vreo legatura intre focarele de gripa aviara din cele doua state membre ale Uniunii.

INGRIJORARE LA VARF
Ieri, agentia britanica pentru siguranta alimentelor a afirmat ca incearca sa stabileasca in ce masura carnea infectata cu virusul H5N1 al gripei aviare a ajuns in magazine, dupa cum a declarat o purtatoare de cuvant a agentiei. "Deocamdata desfasuram investigatii. In cazul in care carnea infectata a patruns in reteaua alimentara, exista un risc privind siguranta consumatorilor", a precizat aceasta. "Daca se descopera acest lucru, atunci este o actiune ilegala si va trebui sa luam masurile necesare", a mai spus ea.
×
Subiecte în articol: observator Ungaria virusul gripei aviare