x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delfinariul are si lei de milioane

Delfinariul are si lei de milioane

de Alexandra Chivu    |    03 Aug 2005   •   00:00
Delfinariul are si lei de milioane

Unul dintre punctele de atractie pentru turistii veniti la mare il reprezinta prin excelenta Delfinariul din Constanta. Leii de mare, adusi din America de Sud, si Mark, delfinul veteran, ofera in fiecare an show-uri de neuitat, in special pe placul copiilor.

Unul dintre punctele de atractie pentru turistii veniti la mare il reprezinta prin excelenta Delfinariul din Constanta. Leii de mare, adusi din America de Sud, si Mark, delfinul veteran, ofera in fiecare an show-uri de neuitat, in special pe placul copiilor.

Mult mai inteligente decat s-ar banui, animalele subacvatice canta, danseaza si executa acrobatii. In spatele prestatiilor de succes stau ani intregi de munca si antrenamente.

ISI PUPA INGRIJITORII PE OBRAZ. Chiar daca a trecut printr-o perioada mai dificila, Delfinariul din Constanta a prins din nou viata in acest sezon. Sufletul complexului care face parte din Muzeul de Stiinte il reprezinta cei doi lei de mare, John si Lorry, adusi tocmai din America de Sud, precum si delfinul Mark, aflat de 19 ani in captivitate. Vedetele de la Delfinariu muncesc pentru a-i distra pe turisti, oferind chiar si patru spectacole pe zi. Atmosfera este una destinsa si plina de haz, mai ales cand leii de mare incearca sa-si fraiereasca dresorul, pentru a obtine o bucata de peste in plus. Angajatii din complex spun ca, de-a lungul anilor, animalele s-au obisnuit cu publicul si chiar au dobandit trasaturi de caracter umane. Chiar daca executa in general numai comenzi, ele au nevoie de foarte multa afectiune. De aceea, John si Lorry nu pierd niciodata ocazia sa-si sarute ingrijitorii pe obraz.

GRATIE. Cei mai multi vizitatori sunt incantati insa de show-ul lui Mark. Delfinul inoata in propriul bazin, iar vara "lucreaza" in aer liber. Are in program diferite exercitii cum ar fi saritura prin cerc ori aruncarea mingilor la cos. Acceptand provocarea dresorilor, Mark executa si salturi de mare inaltime si nu se da inapoi de la o partida de popice, desigur, platita cu peste. Delfinul a invatat sa fie si politicos, motiv pentru care inainte de inceperea fiecarui spectacol, Mark saluta pe toata lumea din tribuna. Din acest sezon, Mark are un nou coleg. Angajatii de la Delfinariu au mai adoptat un delfin in varsta de 7 ani, care a esuat la mal si a fost gasit pe plaja "23 august". Deocamdata, acesta sta separat intr-un bazin si este supus unor tratamente medicamentoase. Cu toate acestea, el a dat deja semne de acomodare, executand din propria vointa cateva dintre miscarile lui Mark. Ambele mamifere inoata in bazine umplute cu apa de mare. De Mark se ocupa in special patru dresori specializati, iar leii de mare se antreneaza cu patru scafandri dresori.

MII DE EURO. Delfinariul din Constanta, infiintat in 1972, este unic in Romania si reprezinta singura forma muzeistica de acest gen din sud-estul Europei. Tot in cadrul complexului s-au desfasurat diferite activitati de cercetare si s-au elaborat si editat peste 50 de lucrari stiintifice. Acestea prezinta metodele nontraumatice de capturare a animalelor subacvatice. Chiar daca la un moment dat a existat o lipsa de fonduri, Delfinariul a fost remodernizat prin Hotararea numarul 16 din 2004 a Consiliului Judetean Constanta. Reabilitarea Delfinariului a costat cateva mii de euro. In prezent, cei care vor sa ia parte la un spectacol oferit de cele trei vedete trebuie sa plateasca 9 lei noi pentru un bilet, iar copiii sub 5 ani au accesul gratuit.

FARA CONDITII OPTIME, DELFINII SE IMBOLNAVESC SI MOR
Ideea de delfinariu nu e noua deloc. Primul delfinariu din lume a fost infiintat la Poroselene, in Asia Mica, si dateaza din secolul I al mileniului II. Lumea moderna a putut admira pentru prima data delfini in captivitate la New York, in 1913. Desi par usor de intretinut, delfinii necesita o atentie speciala: calitati fizico-chimice optime ale apei, spatiu suficient de inot si acrobatii, hrana adecvata si lumina solara suficienta. Daca aceste conditii nu sunt respectate, delfinii se imbolnavesc si mor.
×
Subiecte în articol: observator mark