x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Intabularile PeNaLe

Delta Dunarii - Intabularile PeNaLe

de Adrian Năstase    |    12 Ian 2007   •   00:00

Scandalul intabularilor facute in Rezervatia Delta Dunarii a ajuns pe masa ministrului Mediului. Sulfina Barbu si-a trimis inspectorii in control la Tulcea pentru a stabili de ce s-au intabulat terenurile Rezervatiei, domeniu public de interes national.

JURNALUL FOTO
NELEGAL. Aproape 7.000 de hectare din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii au fost intabulate ilegal

Intabularile nelegale facute in Rezervatia Delta Dunarii au ajuns pe masa ministrului Mediului. Sulfina Barbu si-a trimis inspectorii la Tulcea pentru a stabili de ce s-a intabulat domeniul public de interes national al Rezervatiei.

Din informatiile noastre, inspectia a inceput in urma cu cateva zile, ulterior dezvaluirilor din Jurnalul National despre intabularea a 2.300 de hectare in zona Grindu Chituc, a altor aproximativ 700 la Grindu Lupilor si a demararii intabularii altor aproximativ 4.000 de hectare tot la Grindu Chituc, spre zona Periboina, inclusiv din zona strict protejata, inclusa in patrimoniul universal de catre UNESCO. Pentru protejarea acestei zone s-au contractat in trecut sume de bani de la Uniunea Europeana. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, institutia abilitata legal pentru pastrarea intacta a domeniului public de interes national din Rezervatie, se face vinovata de complicitate in aceste cazuri. ARBDD nu a contestat intabularile facute de Consiliile locale ale comunelor Mihai Viteazu si Corbu si nu a demarat nici o actiune conform legislatiei in vigoare impotriva acestora la Judecatoria Constanta. ARBDD nu a depus cereri la instanta privind aratarea titularului dreptului de proprietate (fiind un litigiu privind dreptul de proprietate si nu cel de administrare, potrivit legii 213/1998), nu a sesizat Ministerul Finantelor (ca unic reprezentant al statului ce are calitate in asemenea litigii (fiin vorba de un domeniu public de interes national) si nici Ministerul Mediului cu privire la schimbarea regimului juridic al terenului domeniu public de interes national fara Hotarare de Guvern, singura varianta legala in asemenea cazuri.

CORESPONDENTA. Mai mult decat atat, complicitatea ARBDD este dovedita clar de corespondenta dintre cele doua consilii locale si Administratia Rezervatiei. Desi intabularile au fost gata inca din iunie 2006, Consiliul Local Corbu instiinteaza ARBDD despre aceasta operatiune abia in luna august, prin adresa de incheiere de intabulare nr. 18.341/17.08.2006. ARBDD raspunde acestui document abia in luna decembrie 2006 (adresa nr. 19.619) fara sa faca nici un demers legal impotriva acestor abuzuri. Primarii celor doua comune sunt mebrii ai Partidului National Liberal, la fel ca si guvernatorul Deltei Dunarii, Paul Cononov, numit strict pe criterii politice. Sub conducerea acestuia, teritoriul Rezervatiei Biosferei, domeniu public de interes national, se dezmembreaza pe zi ce trece.

ACUZATII
Premiata in trecut cu diplome si distinctii pentru rezultatele de management de mediu, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a devenit de un an si jumatate o structura politizata care a luat decizii controversate. Printre multe altele se numara pierderea in favoarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura a dreptului asupra administrarii resursei piscicole si pierderea in favoarea Romsilva a dreptului de administrare a resursei forestiere. ARBDD nu mai administreaza nici resursa cinegetica din Delta.

×
Subiecte în articol: verde! national dunării delta delta dunării