x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - "Pastrati echipa castigatoare!"

Delta Dunarii - "Pastrati echipa castigatoare!"

07 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Stirea ca guvernatorul Deltei Dunarii va fi schimbat din functie a provocat o serie de reactii printre expertii in probleme de mediu.
ALEXANDRU NASTASE

BOGATIE. Flora si fauna fac din Delta Dunarii una dintre bijuteriile turistice ale Romaniei
Alain Lambert lucreaza pentru Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite si de peste 20 de ani isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei mediului. Expertul spune ca a discutat cu Virgil Munteanu despre decizii tehnice si ecologice in Delta Dunarii. "Sunt absolut convins ca Virgil Munteanu este unul dintre primii cinci cei mai buni manageri de mediu din lume. Am fost impresionat atat de deciziile sale tehnice, cat si de cele manageriale. Este primul care a implementat in regiune legatura dintre mediu si dezvoltare", spune Alain Lambert.

RECUNOASTERE. Expertul spune ca guvernatorul este foarte bine vazut de membrii conventiei internationale Ramsar, impunand Romania ca una dintre cele mai importante voci in acest tratat. "Cred ca Virgil Munteanu si-a facut dusmani interni, pentru ca nu-i diferentiaza dupa criterii sociale sau politice pe cei care incalca legea. Cred ca ar fi o greseala foarte mare sa fie inlocuit. Nu schimbi o echipa castigatoare doar pentru motive politice. Dar daca Romania nu il vrea, sunt sigur ca multe organizatii internationale o sa il ia", a mai spus Alain Lambert. Planul de management al lui Munteanu, considera Alain Lambert, a pus in valoare potentialul agroturistic al Deltei, a dus la refacerea poluatiilor de peste, la protejarea speciilor de pasari. "Dezvoltarea sustinuta este balanta intre conservarea naturii si dezvoltarea economica, iar Virgil Munteanu este foarte bun in acest domeniu", spune Alain Lambert.

REZULTATE. Liviu Mihaiu este presedintele organizatiei Salvati Dunarea si Delta Academia Catavencu. Organizatia pe care o conduce a initiat o serie de proteste publice fata de construirea de catre Ucraina a canalului Bistroe, a sprijinit planul de renaturare a peste 80.000 de hectare de teren in Delta Dunarii si a initiat propunerea de interzicere in zona a pescuitului industrial la stiuca. Spune ca nu este de acord cu schimbarea din functie a lui Virgil Munteanu pentru ca acesta a facut treaba foarte buna in Delta. "Opinia noastra este ca acest post, ca si alte de acelasi tip nu trebuie politizate. Guvernatorul nu trebuie sa fie un majordom al Puterii, ci un om al societatii civile, dedicat muncii pe care o face, sa nu fie subjugat financiar si administrativ. Sarabanda schimbarilor nu e cel mai sanatos lucru, sa-i inlocuim pe ai lor cu ai nostri nu este cel mai sanatos lucru", a declarat Liviu Mihaiu. Jurnalistul spune ca nu-l intereseaza cine l-a numit in functie pe Virgil Munteanu. "Noi suntem interesati de rezultatele guvernatorului. Am colaborat foarte bine cu el. Eu nu zic ca nu exista manageri mai buni decat el, dar ce rost are sa schimbi un om care s-a aratat demn, ispravnic. Nu trebuie schimbat guvernatorul, ci Legea rezervatiei", crede Liviu Mihaiu. Acesta se declara impotriva celor care nu sustin planul de renaturare din Delta. "Oricine e impotriva acestui plan de renaturare a celor 80.000 de hectare devine inamicul principal al organizatiei noastre si al Deltei", a spus Liviu Mihaiu.

EXPERT INTERNATIONAL
Alain Lambert (foto) este presedintele Aliantei pentru Finantarea Conservarii, organizatie care inglobeaza toate institutiile financiare mondiale importante, care s-au implicat in finantarea proiectelor ecologice. Printre membrii Aliantei se numara Programul pentru Dezvoltare al Natiunilor Unite (UNDP), Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP), Programul ecologic al UNESCO - Omul si Biosfera (MAB), Fondul Mondial pentru Natura (WWF), Uniunea Mondiala pentru Conservarea Speciilor (IUCN), USAID sau Banca Mondiala. De asemenea, Alain Lambert lucreaza pentru Programul pentru Mediu al Natiunilor Unite si de peste 20 de ani isi desfasoara activitatea in domeniul protectiei mediului.

×