x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunării - Renaturarea mai aşteaptă

Delta Dunării - Renaturarea mai aşteaptă

23 Oct 2007   •   00:00
Delta Dunării - Renaturarea mai aşteaptă

Planul de investiţii din Delta Dunării, aşa-numitul Master Plan, a fost expertizat de o firmă bucureşteană, iar acum se aşteaptă avizul Ministerului Mediului şi Gospodăririi Apelor. La mai bine de trei ani de la finalizarea sa, Master Planul este foarte mult intărziat. Autorităţile au reuşit pănă acum realizarea cătorva mici proiecte din Master Plan.


Discursurile demagogice ale politicienilor Alianţei D.A. au fost date peste cap la sfărşitul săptămănii trecute la Tulcea. De aproape trei ani, la orice intrebare legată de reconstrucţia ecologică a Rezervaţiei, de infrastructura din Deltă, de investiţii, politicienii răspund simplu: "Avem un Master Plan, il vom pune in aplicare". Minciuna a ieşit la iveală la sfărşitul săptămănii trecute, cănd Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a organizat o dezbatere publică. Autorităţile au recunoscut in sfărşit că va mai dura pănă cănd se vor "bifa" primele investiţii din Master Plan, investiţii care ar trebui să ajungă in final la circa 140 de milioane de euro.


ABIA A VENIT EXPERTIZA. Potrivit conducerii ARBDD, mai sunt paşi legali de urmat pentru ca Master Planul să poată fi pus in aplicare. De curănd, abia a fost parcursă una dintre cele mai importante etape, şi anume aceea de expertizare a proiectului. Expertiza a fost făcută de o firmă din Bucureşti, Incertrans, la cererea ARBDD. Contractul dintre această societate şi Administraţia Rezervaţiei a fost semnat in octombrie 2006, cănd deja politicienii vorbeau că Master Planul este in plină desfăşurare. Concluziile firmei bucureştene au fost prezentate abia la sfărşitul săptămănii trecute, in cadrul unei şedinţe ce s-a desfăşurat la sediul Administraţiei Rezervaţiei. Următorul pas va fi ca acest raport să plece spre avizare la Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, ca apoi să fie prevăzute finanţările necesare punerii in practică. Este incă neclar dacă respectiva expertiză a fost făcută in urma unei licitaţii sau prin atribuire directă.


URMEAZÃ... MINISTERUL. Master Planul, elaborat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării", va ajunge in această săptămănă pe masa ministrului Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi. Finanţările pentru acest Master Plan sunt şi ele un semn de intrebare. Sulfina Barbu a promis cu diferite ocazii bani de la mai multe instituţii financiar-bancare europene, dar pănă acum nu a venit nici un ban. Este greu de estimat căt va dura pănă cănd banii promişi cu diferite ocazii de inalţii oficiali romăni vor veni in Delta Dunării, dar probabil că nu prea mult, din moment ce anul 2008 va fi unul electoral.


Investiţii pe "cinci axe"

Pe lista de priorităţi a Master Planului se află: imbunătăţirea infrastructurii utilităţilor publice, transport şi comunicaţii; dezvoltarea activităţilor economice tradiţionale alternative in vederea reducerii presiunii asupra resursei piscicole; sprijinirea conservării tradiţiilor locale; imbunătăţirea monitoringului pentru ecosistemele Deltei Dunării şi reconstrucţia ecologică a anumitor zone din Rezervaţia Biosferei. Toate localităţile din Deltă ar urma să fie racordate la reţeaua de alimentare cu apa şi canalizare, populaţia locală ar avea ca principală ocupaţie turismul, şi nu pescuitul industrial, iar Delta Dunării ar fi refăcută din punct de vedere natural, prin inundarea zonelor agricole neprofitabile. Master Planul a fost realizat in anul 2004 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunării" din Tulcea, la comanda Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Politicienii actualei guvernări, in frunte cu fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu şi guvernatorul Deltei, Paul Cononov, şi-au insuşit proiectul şi l-au prezentat ca fiind al lor.

×