x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta - Hotarare incalcata

Delta - Hotarare incalcata

de Alexandru Nastase    |    06 Apr 2006   •   00:00
Delta - Hotarare incalcata

Abuzurile facute de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura par sa nu se mai opreasca.

Dupa ce au refuzat in repetate randuri sa autorizeze firmele concesionare din Delta pentru a-si desfasura activitatea pe anul 2006 (incalcand atat contractele comerciale in care sunt parte, cat si legile), functionarii de la ANPA au fost obligati de Curtea de Apel Constanta sa elibereze de urgenta toate documentele, astfel incat concesionarii sa poata incepe activitatea pe anul in curs. Reactia ANPA? O autorizatie pe o saptamana, in perioada 3-10 aprilie, eliberata unuia dintre concesionari. In termeni juridici, acest fapt se traduce prin "nerespectarea unei hotarari de instanta", este infractiune, iar pedeapsa poate ajunge la cativa ani de inchisoare.

PRIMUL ABUZ. La inceputul anului, ANPA a refuzat sistematic sa elibereze documentele necesare pentru ca firmele concesionare din Delta Dunarii sa poata lucra pe anul 2006. Sub pretextul unor presiuni de la Bruxelles carora trebuie sa le raspunda saptamanal cu privire la continuarea contractelor de concesiune, dar si a respectarii Legii pescuitului (113/2005), presedintele ANPA, Gheorghe Stefan, a chemat la negocieri concesionarii din Delta. Pentru a incerca, spunea el, sa-i convinga sa renunte de bunavoie si fara despagubiri la contracte. Pentru ca s-a lovit de refuzul concesionarilor, Stefan a decis sa nu le elibereze autorizatii pentru 2006. Firmele au cerut ANPA in scris sa isi respecte obligatiile contractuale, insa nu au primit nici un raspuns in termen de 30 de zile. S-a ajuns la proces, Curtea de Apel Constanta constatand abuzul si obligand ANPA sa elibereze imediat toate documentele pentru 2006.

REACTII. Confruntat cu decizia definitiva si irevocabila a instantelor, care au dat dreptate tuturor concesionarilor, Gheorghe Stefan a declarat in presa locala din Tulcea ca se va supune si va elibera respectivele autorizatii, insa valabilitatea acestora nu va fi de un an, ci de o zi! Cu alte cuvinte, recunostea public faptul ca va mai comite un abuz si va incalca o hotarare judecatoreasca. Astfel, la inceputul acestei saptamani, ANPA a trimis documentele unui concesionar, insa acestea sunt valabile numai o saptamana. Concesionarul asteapta acum restul actelor de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii - "subalterna" ANPA - pentru a vedea daca va actiona ambele institutii in instanta. ARBDD a ajuns, in numai un an, dintr-o institutie de mediu, care a adus numeroase distinctii pentru Delta Dunarii, un organism care a pierdut proces dupa proces pentru abuzurile pe care instantele au decis ca le fac functionarii sai.

×
Subiecte în articol: observator delta anpa