x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta, inecata in politica

Delta, inecata in politica

03 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR

A fost desemnat un Inlocuitor pentru Virgil Munteanu

Oficialii de la Bucuresti se feresc in continuare sa confirme indepartarea din functie a guvernatorului Deltei Dunarii, Virgil Munteanu (foto). Cu toate acestea, la Tulcea se vehiculeaza deja numele viitorului guvernator: Georgel Rosca, vicepresedintele PNL Tulcea. Neimplicat politic, Virgil Munteanu a fost luat la ochi de actualii guvernanti, pentru ca a fost numit in functie in timpul mandatului PSD.

Sulfina baga politica in Delta

Oficialii de la Bucuresti se feresc in continuare sa confirme indepartarea din functie a guvernatorului Deltei Dunarii. Neimplicat politic, Virgil Munteanu a fost luat la ochi de actualii guvernanti pentru ca a fost numit in functie in timpul mandatului PSD.
ALEXANDRU NASTASE

INTERESE. Virgil Munteanu a primit numeroase distinctii internationale pentru munca depusa in Delta, insa ministrul Mediului, Sulfina Barbu, nu tine seama de competenta
Primii care au reactionat in momentul aflarii vestii despre schimbarea din functie a guvernatorului Virgil Munteanu au fost cei de la sindicatele de pescari din Delta Dunarii. Acestia au fost ieri la pranz la Tulcea si au decis sa vina astazi la Bucuresti pentru o discutie cu ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. Intalnirea fusese initial programata pentru inceputul acestei saptamani. Reprezentantii sindicatelor pescarilor spun ca doresc sa discute doua probleme cu ministrul. Prima se refera la pastrarea in functie a guvernatorului Virgil Munteanu, iar cea de-a doua, la continuarea derularii contractelor de concesionare. Pescarii sustin ca ii vor spune ministrului ca Virgil Munteanu a fost singurul guvernator cu care au putut discuta si singurul oficial care i-a ajutat in rezolvarea problemelor pe care le aveau. Delegatia sindicalistilor va fi insotita si de Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, organizatie la care pescarii sunt afiliati.

CANDIDATUL. Sursele noastre confirma ca cel propus pentru a deveni noul guvernator al Deltei Dunarii este Georgel Rosca. Acesta lucreaza in acest moment la Consiliul Judetean Tulcea si nu are studii in domeniul ecologic sau al protectiei mediului. Potrivit unor informatii locale, Rosca ar fi implicat si in unele afaceri in Delta Dunarii. Astfel, grupul de sustinatori ai lui Rosca sunt implicati in administrarea unor terenuri agricole si piscicole din Delta si in construirea unei statiuni turistice pe plaja de la Sulina. Actualul guvernator, Virgil Munteanu, s-a opus vehement atat realizarii statiunii, care ar distruge din punct de vedere ecologic plaja de la Sulina, ultima plaja salbatica din Europa, cat si mentinerii respectivelor terenuri in administrarea Consiliului Judetean (CJ). Respectiva statiune compusa, potrivit proiectului, din 51 de complexuri de cazare ar duce la disparitia unei specii unice de plante care traiesc in solul nisipos al plajei si ar afecta iremediabil zona. ARBDD a depus in 2003 o sesizare la PNA privind aceasta actiune. Iar in urma cu cateva zile, guvernatorul a respins raportul de mediu inaintat de investitori. In ceea ce priveste terenurile agricole si piscicole, acestea sunt incluse in proiectul de reconstructii ecologice din Delta Dunarii. Interesele locale cer ca aceste terenuri sa nu revina statului, ci sa ramana in administrarea CJ. Dupa ce aceste zone vor fi reconstruite ecologic pe banii statului, vor reintra in circuitul turistic, iar banii vor fi ai Consiliului Judetean.

DECIZIE POLITICA. Contactat telefonic, Georgel Rosca recunoaste ca schimbarea guvernatorului Deltei va fi o chestiune politica. "Inca nu a fost definitivat procesul de schimbare a guvernatorului. Dupa alegeri, in baza protocolului Aliantei, au inceput sa se imparta posturile. Suntem patru candidati pentru postul de guvernator, unul de la PD si trei de la PNL. Judetul a inaintat propunerile, iar acestea vor fi analizate la Bucuresti", a spus Rosca, el insistand ca si colegii sai de Alianta, candidati, au aceleasi sanse de a fi numiti ca si el. Rosca a afirmat ca Virgil Munteanu va fi schimbat din functie pentru ca este membru PSD. Actualul guvernator nu este insa implicat politic. Declaratia lui Georgel Rosca o contrazice pe cea a ministrului Sulfina Barbu, care a sustinut ca inlocuirea lui Virgil Munteanu nu va fi facuta pe motive politice, ci doar din motive de competenta. Georgel Rosca spune ca este membru PNL din 1997, dupa ce initial a fost in ApR, si ca nu are afaceri in Delta. De asemenea, desi mai multe surse infirma acest lucru, Rosca spune ca nu lucreaza la Consiliul Judetean Tulcea, ci este consultant la Ministerul Administratiei si Internelor si gestioneaza un program finantat de Banca Mondiala privind dezvoltarea satului romanesc.

PROPUNERI

"Dupa alegeri, in baza protocolului Aliantei, au inceput sa se imparta posturile. Suntem patru candidati pentru postul de guvernator, unul de la PD si trei de la PNL. Judetul a inaintat propunerile, iar acestea vor fi analizate la Bucuresti" - Georgel Rosca, posibil guvernator al Deltei

INCEPE UN CONFLICT LOCAL
Potrivit informatiilor noastre, decizia numirii lui Georgel Rosca a iscat deja un conflict local in sanul Aliantei Dreptate si Adevar. Astfel, pedistii din Tulcea au sesizat deja liderii de la Bucuresti in ceea ce ei considera a fi o decizie luata unilateral, si nu in cadrul Aliantei. Liderul local al PD Victor Tarhon nu a putut fi contacat ieri. Dupa ce initial a declarat ca se afla intr-un interviu, Tarhon nu a mai raspuns la telefon. Virgil Munteanu a fost numit in functia de guvernator al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii in octombrie 2001. Lucreaza pentru Rezervatie din 1990, trecand prin toate treptele ierarhice inainte de a fi numit guvernator. S-a remarcat prin programul de reconstructie ecologica a Deltei Dunarii si prin initierea concesionarilor in RBDD, primind distinctii internationale de la cele mai prestigioase conventii, tratate si ONG-uri internationale. Credibilitatea sa a iesit in evidenta in 2004, dupa inceperea lucrarilor la canalul ucrainean Bistroe, care ameninta Delta. A fost pentru prima data cand toate vocile internationale au sustinut una dintre partile implicate intr-un conflict pe probleme de mediu.
×