x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demascati de contor

Demascati de contor

14 Feb 2004   •   00:00

Mai multe sesizari venite din partea locatarilor aratau ca unele garsoniere sociale sunt folosite doar cateva zile pe luna pentru chefuri care scandalizeaza vecinii.

In cele trei blocuri noi pentru tineri din Targu-Jiu, care totalizeaza 75 de garsoniere, figureaza mai multe locuinte despre care ceilalti locatari spun ca nu sunt folosite.

Cine imparte parte isi face
Beneficiarii sunt, in mare parte, chiar angajati ai Primariei Targu-Jiu sau ai altor institutii publice de interes local. Criteriile impuse la repartizarea locuintelor stabilesc un avantaj pentru acesti angajati care au reusit astfel sa obtina un punctaj mare si sa puna mana pe contractele de inchiriere. Noua dintre beneficiarii acestor locuinte au dovedit ca nu aveau cu adevarat nevoie de case, de vreme ce nu s-au mutat in ele mai bine de o jumatate de an dupa ce au pus mana pe chei. Ei le folosesc doar din cand in cand sa organizeze chefuri, sa faca baie sau sa isi dea intalniri.

In vizita la apartamentul social
Consumul de curent electric demonstreaza ca garsonierele nu sunt locuite in permanenta. In blocul 18 A, trei dintre locuinte au un consum de energie electrica, in sase luni, cuprins intre 36 si 73 kw. La apartamentul numarul 9, de exemplu, repartizat Mirelei Rosca, angajata a Primariei Targu-Jiu, consumul pe sase luni este de 36 kw. Vecinii povestesc ca aceasta vine doar sa-si faca baie pentru ca blocul beneficiaza de apa calda curenta, ea locuind de fapt intr-un apartament al parintilor aflat in acelasi cartier. La apartamentul 13, repartizat lui Iulian Sarapatin, vecinii spun ca acesta organizeaza doar chefuri in locuinta.

Garsoniera pentru constructor
Cel mai reprezentativ exemplu este la blocul 20A, apartamentul 9, unde consumul este de 8 kw, in conditiile in care contorul a fost montat cu acest index de catre Electrica, deci chiriasul nu a consumat nici macar un kilowat in jumatate de an. Cel care a reusit performanta de a face o asemenea economie de curent este chiar fostul diriginte de santier al blocurilor, Sorin Cosleba, angajat al ROVINCON, firma care a efectuat lucrarile de constructie. Cosleba mai este si vicepresedinte al asociatiei de locatari, dar nu a fost vazut niciodata de catre chiriasi. Blocul 20A are si el mai multi chiriasi angajati ai institutiilor publice. Printre acestia se numara si Marius Mladin care a depus o cerere in numele sotiei. In jumatate de an, familia Mladin are un consum de 25 kw. In cartea de imobil, pentru cele 75 de apartamente, sunt inregistrate 200 de persoane, iar la cheltuielile de intretinere apar doar 159. In urma constatarilor facute, reprezentantii Primariei Targu-Jiu spun ca vor continua sa cerceteze acest fenomen si vor lua masuri cu chiriasii care nu folosesc locuintele.
GABRIELA MLADIN

×
Subiecte în articol: observator