x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demers inedit al echipei Observator: prima pereche feminină de reporter de război care a transmis din Afghanistan

Demers inedit al echipei Observator: prima pereche feminină de reporter de război care a transmis din Afghanistan

09 Mar 2018   •   11:41
Demers inedit al echipei Observator:  prima pereche feminină de reporter de război care a transmis din Afghanistan

În dimineața aceasta, pe platoul matinalilor Neatza cu Răzvan și Dani, Sonia Simionov, reporter Observator, a dezvăluit cele mai inedite informații despre inițiativa unică a echipei de știri în baza de război din Afghanistan. Alături de Loredana Popovici, cameraman, au urmărit demersurile soldaților timp de 4 luni, dar s-au și implicat în misiunile lor. Mai mult decât atât, cele două au marcat și o premieră, fiind prima echipă de jurnalişti, exclusiv formată din fete, care a transmis vreodată din teatrul de operaţii din Afghanistan.

,,A fost o idee de-a noastră de a prezenta de la bun început, de la zero, pregătirile și tot ceea ce fac militarii noștri pentru a ajunge să ducă la bun sfârșit o misiune de 6 luni. Vorbim despre o bază NATO cu pericol iminent în orice moment, despre patrule zilnice, de căutare de mine, de exploziv, angajare cu liderii locali, poliția sau armata.”, a declarat Sonia.

Premiera acestui demers scoate la iveală un adevărat act de curaj, căci Sonia și Loredana au ținut cu tot dinadinsul să se încadreze în peisaj. Așadar, timp de trei luni s-au pregătit cot la cot cu militarii, au purtat veste antiglonţ de 14 kilograme, dar și căști de protecție și bocanci militari, înaintea plecării spre Afghanistan. Au urmat șapte misiuni reale în afara Bazei Militare, ce le-au oferit o viziune asupra vieții militarilor din Kandahar, despre motivațiile care stau în spatele deciziei de a lupta, despre rolul lor și riscurile implicate: ,,Rolul forţelor NATO acolo este menţinerea păcii. Instruirea forţelor militare şi poliţieneşti afghane pentru a lupta împotriva talibanilor, insurgenţilor, dar și protejarea populaţiei civile.

Inițiativa echipei Observator s-a dovedit a fi cu atât mai dificilă, căci echipa fetelor a fost nevoită să se adapteze și la cutumele religioase ale unei țări în care singurul drept al femeii este cel la viață: ,, A trebuit să ne acoperim toate părţile corpului odată ieşite din Bază în misiuni. Pe lângă cască şi vestă, trebuia să purtăm (la 30 de grade) bluze cu mâneci lungi, eşarfe pe toată faţa, ochelari de soare/protecţie şi să nu vorbim neîntrebate. Orice mişcare greşită poate duce la un conflict. Iar acolo conflictele se rezolvă cu arme.

Întoarsă acum în țară, Sonia Simionov mărturisește că misiunea nu a fost deloc ușoară, dar le-a oferit informații prețioase despre modul în care funcționează o Bază Militară: ,,Îmi doream de mult să ajung. Am reușit să ajung și o parte dintre povești mi s-au confirmat, unele nu. E foarte mult praf, nu poți respira. Dimineață te trezeai cu gâtul înțepenit din cauza prafului inhalat. Ziua este foarte cald, deși nu este umiditate, iar seara foarte frig. E mizerie, e sărăcie.. Copiii sunt desculţi, îmbrăcaţi subţire şi cer. Orice. După ce le dai ceva (dulciuri, ciocolată, apă, suc) trebuie să te fereşti. Pot arunca cu pietre în tine.

Materialul inedit al echipei Observator, prezentat în această dimineață în platoul „Neatza cu Răzvan și Dani”, continuă în următoarele zile. Seria Observator va dezvălui mai multe aspecte ale misiunii dificile pe care a avut-o prima pereche feminină de reporter de război ce a transmis din Afghanistan, oferind și detalii despre viața pe care o trăiesc soldații, în condiții de risc iminent.
 

×
Subiecte în articol: neatza cu razvan si dani