x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demisie - CRP fara CTP

Demisie - CRP fara CTP

de Ramona Draghici    |    21 Noi 2006   •   00:00
Demisie - CRP fara CTP

Cristian Tudor Popescu, directorul cotidianului Gandul, si-a anuntat ieri, printr-o scrisoare deschisa, demisia din functia de presedinte al Clubului Roman de Presa (CRP).

Cristian Tudor Popescu, directorul ziarului Gandul, si-a anuntat ieri demisia din functia de presedinte al Clubului Roman de Presa (CRP). C.T. Popescu s-a aflat timp de patru ani la conducerea institutiei, succedandu-i regretatului Dumitru Tinu. Cunoscutul jurnalist i-a informat pe colegii din Consiliul de Onoare al CRP despre decizia sa printr-o scrisoare deschisa. "Componenta jurnalistica a CRP este tot mai palida, iar eu am fost si sunt gazetar, patron n-am fost decat pentru putin timp si silit de imprejurari. E din ce in ce mai greu sa aperi prestigiul presei in fata atacurilor insultatoare ale politicienilor", a declarat Popescu. Gestul ziaristului a starnit o serie de reactii in randul colegilor de breasla. In randurile de mai jos, va reproducem, integral, textul scrisorii deschise a lui C.T. Popescu:

"Catre Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

Scrisoare deschisa
Stimati colegi,
Am fost ales presedinte al Clubului Roman de Presa in urma cu aproape patru ani, intr-un moment greu si confuz din istoria acestei organizatii. In tot acest timp m-am straduit cat m-au tinut puterile sa aduc in discutie chestiuni de morala gazetareasca si patronala, discutii concretizate in documente de lege si de reglementare interna, care sa limpezeasca si sa ordoneze lucrurile atat in Club, cat si in presa. Am incercat, de asemenea, sa asigur, prin luari de pozitie, o capacitate ridicata de reactie rapida a Clubului la incalcarile flagrante ale deontologiei din presa si nu numai. Am sperat intr-o reducere a tensiunii si animozitatilor dintre clasa politica si presa prin intalnirile oamenilor politici marcanti cu Consiliul de Onoare al Clubului.

O vreme am crezut ca lucrurile pot fi indreptate si ca ne aflam pe calea cea buna. Astazi sunt silit sa constat ca a fost o iluzie. Viata politica din ce in ce mai vulgara si superficiala din Romania ultimilor ani este insotita, ca si cum n-ar vrea sa ramana mai presus, de o presa tot mai degradata, moral si profesional. Retelele de presa murdara, locale si centrale, se impart in doua categorii: putinele care au fost descoperite si multele care isi vad in continuare de treaba. Multe, prea multe ziare sunt folosite ca adevarate maciuci, cu care se da in capul victimei fara nici cel mai mic scrupul de a justifica titlurile de-o schioapa si pozele cat jumatate de pagina. Ziaristii au devenit, in prea mare masura, niste mercenari care, dupa ce se bat cu pumnii in piept pentru niscai principii, se muta la trustul primului mahar care da mai mult. Si nu numai «dinozaurii», ci si prea multi jurnalisti din noile generatii. Suvoaie de bani venind din afara presei inunda acum mass-media, alterand relatiile profesionale din bransa, golind de sens branduri construite in mai mult de un deceniu. Componenta jurnalistica a CRP este tot mai palida, iar eu am fost si sunt gazetar, patron n-am fost decat pentru putin timp si silit de imprejurari. E din ce in ce mai greu sa aperi prestigiul presei in fata atacurilor insultatoare ale politicienilor. Cinismul devine calitatea fundamentala, bine platita si admirata, a jurnalistului abtibild, gata sa se lipeasca pe orice parbriz, indiferent de imaginile atroce care se intrezaresc inauntru.

Ultimul gest institutional pe care l-am mai putut face a fost initierea grupului de lucru format din Clubul Roman de Presa si organizatiile profesionale din domeniu, care si-au manifestat interesul pentru constituirea unui Consiliu Moral, care sa mai poata salva cate ceva prin voturi de blam publice. Nu mai am si puterea sa contribui la finalizarea acestui proiect.

Va rog deci, stimati colegi, sa luati nota de demisia mea din functia de presedinte al Clubului Roman de Presa. Pentru a nu crea socuri administrative, mai pot asigura functia cel mult pana la 1 ianuarie 2007.
Cristian Tudor Popescu Bucuresti, 20 noiembrie 2006."

"Jurnalistii sunt luati cu totul si dusi in alt trust pe baza de pret!"

Jurnalul National: Domnule Cristian Tudor Popescu, vestea plecarii dvs. din fruntea Clubului Roman de Presa a cazut ca un trasnet. Ce v-a determinat sa demisionati?
Cristian Tudor Popescu: Mi-am depus demisia intrucat s-au schimbat raporturile in presa la ora actuala si componenta jurnalistica a Clubului Roman de Presa e din ce in ce mai palida, in timp ce componenta patronala creste avand in vedere sumele de bani care se investesc in presa. Vedeti ca jurnalistii sunt luati cu totul si dusi in alt trust pe baza de pret!?

Vreti sa spuneti ca plecati din cauza ultimelor schimbari de pe piata media?
Da. Pentru ceea ce se intampla acum pe piata media eu sunt o persoana inadecvata. Eu nu sunt patron. Am fost doar pentru scurt timp, silit de imprejurari. Eu sunt ziarist, nu mai sunt potrivit pentru acest peisaj care s-a conturat.

Deci convietuirea cu CRP nu mai este posibila?
Clubul nu mai e viabil in aceasta formula: combinatie patroni - jurnalisti. Trebuie clar separate apele. Nu se mai poate. Am venit la conducerea Clubului intr-un moment foarte greu. Am incercat aproape patru ani din viata sa mentin aceasta formula foarte dificila a convietuirii patroni - jurnalisti. A fost aproape ca mersul pe sarma. Acum nu se mai poate.

Inteleg ca plecati cu un gust amar?
Da, pentru ca am facut eforturi supraomenesti ca aceasta organizatie sa reziste si sa-i creasca prestigiul, dar dupa tot ce s-a intamplat in ultima vreme… Cazul de la Cluj, cazul Vosganian - securist. A mai fost un caz, in care s-au dat in presa radiografii ale unui om fara acceptul lui, presupuse patologii. Eu nu am putut sa fac prea mult. Iar ultimele miscari de pe piata media de la Trustul Ringier la ziarele lui Dinu Patriciu au fost decisive in luarea hotararii mele.

Credeti ca se contureaza la orizontul apropiat un pericol pentru ziaristi, in sensul dificultatilor in a-si exercita meseria cu deontologie?
Nu stiu! Poate asa sunt lucrurile si in Occident. Nu stiu. Mie mi-e clar insa ca s-au inmultit peste limita ziaristii mercenari care se misca fara nici un fel de scrupul de la un trust la altul, in functie de cine plateste mai mult. Daca apare tipul de "ziarist-piese de schimb" nu sunt mari sanse sa ne putem constitui o breasla puternica care sa apere deontologia in fata presiunii patronatului.

Aveti de gand sa infiintati o organizatie a jurnalistilor?
Nu am deocamdata in vedere un asemenea proiect. Nu m-am gandit inca. Nu stiu. Dar poate ca se va face o organizatie a jurnalistilor. Iar la masa jurnalistilor pot sa vin si eu. Deocamdata mai asigur functia pana la 1 ianuarie 2007, pentru a nu-i da peste cap din punct de vedere administrativ. Apoi, voi hotari.
  • Violeta Fotache


    REACTII
    Sorin Rosca Stanescu: "Nu-mi ramane decat sa sper ca motivele au fost unele intemeiate. In ultimul an, CRP a avut o perioada destul de slaba si, tocmai de aceea, trebuie facut ceva."
    Gabriela Vranceanu Firea: "Nu stiu daca demisia-simbol va avea vreun efect in directiile semnalate de dl Cristian Tudor Popescu in scrisoarea deschisa".
  • ×