x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demisii in bloc la cotidianul Adevarul

Demisii in bloc la cotidianul Adevarul

22 Mar 2005   •   00:00

Ana-Maria Tinu a tinut o sedinta cu toti redactorii pentru a le comunica deciziile luate in AGA. O mare parte a angajatilor si-au depus demisiile, solidarizandu-se cu membrii revocati ai Consiliului de Administratie.

  • de MIHAELA SUCIU
  • OBSERVATOR
  • Ieri, la ora 13:00, Ana-Maria Tinu a tinut o sedinta cu toti redactorii ziarului Adevarul pentru a le comunica deciziile luate cu o zi inainte in Adunarea Generala a Actionarilor. In timpul si dupa incheierea sedintei, aproape toata redactia si personalul tehnic si-au depus demisiile.
    SCHIMBARE. Cristian Tudor Popescu a fost sustinut de aproape toata redactia "Adevarului" in decizia de a pleca
    La ora pranzului, actionarul principal de la Adevarul, Ana-Maria Tinu, a convocat o sedinta cu toata redactia. Timp de un sfert de ora, ziaristilor li s-au expus hotararile luate in Adunarea Generala a Actionarilor, fara a li se prezenta vreo motivatie. AGA a decis luni inlocuirea membrilor Consiliului Administrativ, respectiv a redactorului-sef Cristian Tudor Popescu si a redactorilor-sefi adjuncti Bogdan Chirieac, Adrian Ursu si Lelia Munteanu, inghetarea salariilor redactorilor pe anul in curs si insusirea intregului profit al publicatiei pe 2004. In urma acestor schimbari, conducerea editoriala si-a prezentat demisiile marti in jurul orei 11:00 la biroul directorului general Adrian Buga. Demisiile urmeaza sa intre in vigoare abia din data de 1 aprilie. In tot acest timp, cei patru se vor ocupa de aparitia in bune conditii a ziarului, fara insa a mai semna vreun articol.

    SFERTUL ACADEMIC. Redactorii ziarului Adevarul au vrut sa stie daca mai exista vreo sansa de renegociere a situatiei care a dus la demisia celor patru redactori-sefi. "Exclus" pare sa fi fost raspunsul Anei-Maria Tinu. "Ne-a spus in bataie de joc ca nu a fost intentia ei sa se ajunga la demisia celor patru, dar ca au facut-o pentru ca nu le-a convenit ca nu mai sunt parte a Consiliului Administrativ", a declarat Maria Manolescu, comentator-publicist la Adevarul. In urma raspunsului, aproape toti cei prezenti au parasit sala. Potrivit comunicatului de presa trimis de redactie, intre orele 13:30 si 16:00 s-au inregistrat 81 de demisii, majoritatea apartinand redactorilor. Potrivit legii, demisiile urmeaza sa intre in vigoare dupa 15 zile. Din totalul de 220 de salariati ai SC Adevarul SA, 64 sunt redactori si fotoreporteri.

    SOLIDARI CU C.T.P. Cu toate ca noul nume al readactorului-sef pare a fi Corina Dragotescu, ziarist al departamentului politic, Ana-Maria Tinu a spus in sedinta tinuta cu redactia ca, deocamdata, nu este sigur cine va face parte din Consiliul Director al ziarului. O decizie finala va fi comunicata la sfarsitul saptamanii acesteia. Pe langa Corina Dragotescu, alte nume vehiculate in conducerea editoriala a Adevarului au fost Valentin Valcu si Nicolae Militaru. Potrivit lui Cristian Tudor Popescu, ideea ca Militaru va ramane in vechea formatie este aberanta. "Tot ce pot sa va spun este ca a venit plagand sa ne spuna ca ni se alatura." In ceea ce priveste plecarea, aproape in bloc, a personalului, redactorul-sef s-a aratat impresionat de acest "gest de solidaritate umana": "Nu am obligat pe nimeni sa-si dea demisia. Am anuntat ca vom face un ziar, prin urmare a fost reactia lor spontana, individuala".

    ADIO BANI. Fiecare dintre aceia care vor merge alaturi de cei patru jurnalisti sunt dispusi sa investeasca in noua publicatie - fie ca e vorba de bani sau de materialele necesare muncii. Intrebat daca va investi in noul produs mediatic alaturi de ceilalti trei colegi din conducerea editoriala sau va atrage capital din alta parte, Cristian Tudor Popescu a precizat ca ambele variante sunt posibile, mai ales ca nu dispun de toti banii necesari. Se pare insa ca pana acum cei patru demisionari au primit numeroase oferte de sprijin financiar si moral.

    Potrivit surselor din interiorul redactiei Adevarul, imediat dupa depunerea demisiilor celor patru jurnalisti, agentiile de publicitate au cerut rezilierea contractelor cu Adevarul, iar cititorii au dorit sa renunte la abonamente si sa li se returneze banii.

    SOLIDARITATE

    "Nu am obligat pe nimeni sa-si dea demisia. Am anuntat ca vom face un ziar, prin urmare a fost reactia lor spontana, individuala. Este un gest de solidaritate umana" - Cristian Tudor Popescu

    BATJOCURA

    "Ne-a spus in bataie de joc (n.r. - Ana-Maria Militaru) ca nu a fost intentia ei sa se ajunga la demisia celor patru, dar ca au facut-o pentru ca nu mai sunt in CA" - Maria Manolescu publicist-comentator Adevarul

    VIITOR
    "Noi nu vom mai aparea in caseta redactionala, nu vom mai scrie articole, nici editorialele nu vor mai fi semnate de cei cunoscuti. Maine (n.r. - miercuri) va avea un editorial semnat de Corina Dragotescu, sub titlul Adevarul nu a murit", Adrian Ursu.

    "Prin decizia luata luni, 21 martie, de catre detinatorul pachetului majoritar de actiuni al SC Adevarul SA, Ana-Maria Tinu, de a schimba componenta Consiliului de Administratie, decizie ce a provocat demisia Consiliului Director al cotidianului Adevarul, in redactia ziarului s-a creat o situatie pe care noi, redactorii, personalul tehnic si de administratie nu o putem accepta", se arata in comunicatul semnat de Melania Vergu, Caterina Nicolae si Alin Bogdan.

    PORTAR
    Corina Dragotescu a negat ca ar putea deveni redactor-sef la Adevarul. "Pentru ca sunt unul dintre cei mai vechi oameni din redactie s-a propus ca eu sa ma ocup un timp de ziar ca el sa mearga in formula actuala. Daca trebuie sa fac pe portarul, o sa fac pe portarul." De asemenea, doamna Dragotescu sustine ca, atunci cand apele se vor mai linisti, va incerca sa-i convinga pe colegii sai sa ramana la Adevarul, "sa nu se arunce aiurea in necunoscut; eu ma intreb ce vor face peste 15 zile, cand se vor trezi in strada; ce patron le va plati salariul timp de trei luni, pana va aparea ziarul despre care se vorbeste"?
    ×
    Subiecte în articol: observator adevar