x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demitere la INS pe motiv de CNP

Demitere la INS pe motiv de CNP

de Aniela Nine    |    26 Oct 2011   •   21:00
Demitere la INS pe motiv de CNP

Scandalul "obligativitatii care nu-i de fapt obligativitate" a declararii codului numeric personal la recensamant a facut ieri o victima la nivelul Institutului National de Statistica: purtatorul de cuvant al INS si director adjunct Vladimir Alexandrescu a fost demis din functia de comunicator al institutiei fiind acuzat de presedintele Vergiliu Voineagu ca a dezinformat atunci cand a sustinut ca nu este obligatorie declararea CNP-ului si ca a fost "insuficient pregatit". Mai mult, Voineagu a anuntat ca recenzorii se vor intoarce la persoanele care nu si-au declarat CNP-ul si, in cazul in care vor refuza, acestea vor fi amendate. Reactia directorului Voineagu ridica semne de intrebare cel putin din punctul de vedere al reactiei intarziate, ea venind la cinci zile de la declaratia initiala a lui Vladimir Alexandrescu data Jurnalului National in care anunta ca nu esti obligat si nu vei fi amendat daca nu declari CNP-ul, dar cu conditia de a raspunde la toate celelalte intrebari din chestionar. "Refuzul de comunicare a datelor este sanctionat contraventional, dar daca nu declarati doar aceasta informatie (CNP-ul), dar le declarati pe toate celelalte, nu s-ar interpreta ca sanctiune", ne declara joi, 20 octombrie, Vladimir Alexandrescu. El explica atunci pentru Jurnalul National ca, in cazul in care o persoana refuza sa-si declare CNP-ul, nu risca o amenda "in mod expres", codul numeric personal fiind ulterior "recuperat" din alte baze de date si astfel informatia care va merge la prelucrare la INS va fi completa.

INS a precizat a doua zi, vineri, intr-un comunicat de presa, ca exista baza legala pentru colectarea codului numeric personal si ca persoanele sunt obligate sa furnizeze datele si informatiile prevazute in formularul de recensamant.

Ziua urmatoare, sambata, Vladi­mir Alexandrescu a reluat public intr-o conferinta de presa declaratia data Jurnalului National privind neobligativitatea declararii codului nu­meric personal. "Nimeni nu este obli­gat sa-si spuna codul numeric per­sonal la recensamant daca dintr-un motiv sau altul nu doreste sa o faca. Oricine poate si va fi recenzat chiar si in absenta acestui CNP, iar cei care refuza sa-l divulge recenzorului nu risca absolut nici o sanctiune", declara Vladimir Alexandrescu sambata.
Directorul Institutului de Statistica nu a reactionat insa nici de aceasta data prompt, abia luni seara institutul preferand, tot printr-un comunicat de presa, sa faca aceleasi precizari privind baza legala de colectare a codului numeric personal. Decizia de demitere a directorului de comunicare al INS, Vladimir Alexandrescu, a fost luata alte doua zile mai tarziu, si anume ieri, si anuntata de directorul INS Vergiliu Voineagu intr-o declaratie de presa.

Mai mult decat atat, "baza legala" invocata de directorul INS ridica de asemenea semne de intrebare, ea putand fi interpretata in privinta declararii CNP-ului, caci mentiunea privind declararea codului numeric personal este facuta in acelasi articol si acelasi alineat care se refera la alte informatii care nu sunt obligatorii: raspunsurile privind etnia, limba materna si religia.

Astfel, ordonanta de urgenta adoptata in aprilie de Guvernul Boc privind recensa­mantul, OUG 34/2011 care modifica OG 36/2007 prevede la articolul 12 ca "in vederea asigurarii exhausti­vitatii inregistrarii persoanelor si a calitatii datelor, la recensamant sunt prelucrate codul numeric personal, precum si etnia, religia si limba materna, cu respec­tarea prevede­rilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare".

Numai ca ulterior tot INS a precizat ca intrebarile referitoare la etnie, religie si limba materna NU sunt obligatorii. In acest context, apare o intrebare legitima: de ce este obligatorie declararea CNP-ului daca celelalte date mentionate in articolul de lege sunt optionale si, atunci, cum ramane cu "exhaustivitatea inre­gistrarii persoanelor" invocata in textul de lege ca motivare pentru soli­citarea acestor date?

Tot ieri, un alt director de la statistica, dar de nivel judetean, preciza ca, acolo unde nu au fost inregistrate CNP-urile, recenzorii nu se vor mai intoarce la domiciliul respectivelor persoane care au refuzat declararea acestor date, aceasta informatie urmand apoi sa fie "luata" de la Serviciul de Evidenta a Populatiei. "Sunt putine cazurile in care populatia nu si-a divulgat CNP-ul. Nu se va intampla nimic. Noi o sa obtinem CNP-urile respective de la Serviciul de Evidenta a Persoanelor. Nu se poate inregistra formularul fara CNP. Acesta este un protocol intre INS si Serviciul de Evidenta a Persoanei la nivel de tara", a anuntat ieri seful Directiei Judetene de Statistica Sibiu, Liviu Bolos, citat de Mediafax. Despre exact aceasta procedura a "preluarii" CNP-ului din baza de date a eviden­tei populatiei vorbise pentru Jurnalul National si Vladimir Alexandrescu.

Situatia de la INS poate fi interpretata si altfel: institutul este direct subordonat Guvernului, mai exact in coordonarea Secretariatului Ge­neral al Guvernului, adica exact institutia care a elaborat OUG referitoare la recensamant si aceeasi institutie acuzata de opozitie ca, prin "colectarea" CNP-urilor, pregateste de fapt fraudarea alegerilor de anul viitor. Potrivit legii de organizare si functionare a statisticii, INS este condus de un presedinte cu rang de se­cretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru.

Vladimir Alexandrescu: Voi vorbi dupa recensamant
Proaspat demis din functia de purtator de cuvant al INS, Vladimir Alexandrescu (foto) a declarat pentru Jurnalul National ca decizia directorului INS nu a aflat-o de la televizor, ci ca avusese inainte de aceasta conferinta o dis­cutie intre patru ochi cu directorul Voineagu. "Stiam dinainte aceasta de­cizie, eu am avut aceasta discutie cu domnul Voineagu", spune Alexandrescu. Intrebat insa daca se considera vinovat de tot acest scandal privind declararea sau nu a CNP-ului, Alexandrescu a amanat raspunsul la aceasta intrebare pana la finalizarea recensamantului, cand promite sa lamureasca daca a fost "pregatit insuficient", asa cum l-a acuzat directorul Voineagu dupa ce a anuntat ca declararea CNP-ului nu este obligatorie. "Nu comentez acum aceasta afirmatie si acest subiect, trebuie lasat ca recensamantul sa se incheie pentru ca este un proces important care trebuie sa surprinda intreaga populatie. Ideea de baza acum este ca recensamantul sa mearga pana la capat. Acum nu voi mai face alte declaratii de presa", spune Alexandrescu. Cat priveste demiterea sa din toate functiile pe care le detinea la INS, precum cea de director adjunct, Vladimir Alexandrescu spune ca asteapta o analiza a conducerii institutului care sa stabileasca acest lucru. "Aspectele acestea sunt de vazut de conducere", conchide Alexandrescu.

Prefect de Dolj: "CNP-ul nu e mostenit genetic"
Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a facut apel la cetateni, ieri, sa isi declare Codul Numeric Personal la recensamant, transmite Mediafax. "Nu stiu de unde a aparut informatia ca nu trebuie sa-i spuna recenzorului ce CNP are. Daca bate unul la usa sa ne vanda tigai cu fundul cu trei straturi atunci spunem si CNP-ul sotului, si telefonul si PIN-ul cardului, dar cand trebuie sa il spunem institutiilor statului, refuzam. Declararea CNP-ului nu are nimic subversiv, pur si simplu Statistica trebuie sa stie exact cate persoane sunt in Romania. CNP-ul nu este mostenit genetic, nu ne nastem cu el, ci ni-l da statul, si statul se poate folosi de el", a spus prefectul Nicolae Giugea.

Nastase: Conducerea INS se descalifica
Prin maniera oscilanta, subiectiva si sovaitoare in care a actionat in cazul declararii CNP-ului pentru recensamant, conducerea INS se descalifica fara drept de apel, apreciaza prese­dintele Consiliului Na­tio­nal al PSD, Adrian Nasta­se, intr-o postare pe blog. Liderul CN al PSD a amintit de faptul ca dupa ce, initial, declararea CNP-ului a fost obligatorie, la presiunea PSD, a devenit facultativa, iar acum a devenit din nou obligatorie. "Nici nu stiu care abuz e mai mare, acela de a solicita in mod excesiv si nenecesar pentru de­mersul statistic date cu caracter personal sau acela de a schim­­ba legea de pe o zi pe alta?", scrie Adrian Nastase, in­trebandu-se cine va raspunde pentru aceasta situatie. "Cand facem o baza nationala cu CNP-uri la mai putin de un an pana la alegeri, de ce mai facem alegeri, ca sa simulam compe­ti­tia, ca sa-i legitimam pe cei care fraudeaza votul?", mai spune el.

Satu-Mare: 25% din populatie nu a declarat CNP-ul
La Satu-Mare, aproximativ 25% din populatia judetului care a fost recenzata nu si-a declarat CNP-ul, recenzorii fiind nevoiti sa se depla­se­ze din nou la domiciliile celor care nu au precizat aceste date, a declarat prefectul de Satu-Mare, Radu Giurca, in­formeaza Agerpres. In judetul Olt, principala problema in procesul de recenzare este legata de refuzul persoanelor de a-si declara CNP-ul, a anuntat prefectul Leonid Moisiu. Cele mai multe persoane care au refuzat sa declare CNP-urile sunt din orasele Slatina, Caracal, Corabia, Draganesti-Olt, si in localitatile Strejesti si Slatioara.

×