x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demiteri la Politia de Frontiera

Demiteri la Politia de Frontiera

12 Iun 2004   •   00:00

In numai o luna, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a decapitat mafia din propriul sistem care isi facea de cap la nivelul judetelor Caras-Severin si Timis. Astfel, toata conducerea teritoriala a politiei de frontiera a fost destituita.

EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Principalele preocupari ale mafiei locale sprijinita de politistii de frontiera constau in contrabanda cu animale, tigari, produse de larg consum si trafic de carne vie. Afacerile de acest gen aveau succes si datorita unor caracteristici geografice ale zonei, avand in vedere ca gradinile localnicilor se intind pana in buza Dunarii, ingustimea fluviului, precum si disponibilitatea populatiei de a face orice pentru a scoate bani. Este cunoscut faptul ca judetul Caras-Severin este printre cele mai sarace din Romania. Contrabandistii ii cumpara ieftin pe cei care cunosc foarte bine zona si imprejurimile. Sarcina acestora din urma este bine definita: sa devina calauze pentru contrabandisti.

Taurasi si ovine peste Dunare

"Aveam informatii ca in zona se practica traficul ilegal cu animale. Surprinsi de acest lucru am trecut la panda. Nu mica ne-a fost mirarea cand am vazut ca 30 de ovine erau transportate peste Dunare cu ambarcatiuni rapide. La fel si cu taurasi. Aceleasi firme care desfasurau comert legal se ocupau si cu traficul. Si asta nu este tot. Se pare ca agricultura la negru este productiva. Intr-un alt caz am confiscat o importanta cantitate de faina, seminte agricole si ierbicide, transportate ilegal din Serbia de catre retele mixete romano-sarbe", ne-au declarat surse din echipele de anchetatori detasate in zona fierbinte. Nu in ultimul rand, o afacere profitabila o reprezinta si traficul cu tigari netimbrate atat introduse in Romania, cat si trimise in Serbia.

Mana in mana cu hotii

O data cu finalizarea anchetei interne, pe langa masuri administrative luate, conducere Politiei de Frontiera Romane a sesizat Parchetul in legatura cu ilegalitatile comise de conducerea IJPF Caras-Severin. Printre cei prinsi cu mana pana la cot in borcanul cu miere se numara si comisarul-sef Nicusor Ardeleanu, seful sectorului Moldova Veche. Acesta impreuna cu adjunctul sau, subcomisarul Dumitru Sbierea, si doi agenti, Adrian Tanase si Ion Brudean, sunt cercetati pentru favorizarea infractorului, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals, dupa ce corpul de control a descoperit ca ajutat anumite persoane sa transporte in tara vecina tigari de contrabanda. Subcomisarul Sbierea este cercetat si pentru ca a incasat ilegal compensatia pentru plata chiriei. Acesta, desi dispunea de locuinta in Moldova Veche, a declarat ca nu are unde sa stea si a cerut sa-i fie decontata contravaloarea chiriei lunare (un milion de lei pe luna). Prejudiciul total urmeaza a fi stabilit. Alaturi de acestia mai sunt cercetati subcomisar Rosca Anghel - ofiter specialist in cadrul IJPF Caras-Severin - care a fost dat pe mana Parchetului pentru sustragere si distrugere de documente, favorizarea infractorului si abuz in serviciu. "Ofiterul, cu ocazia instrumentarii unui dosar penal pentru tentativa de trecere ilegala a frontierei a unui cetatean roman, nu a luat in considerare declaratia invinutului cu privire la implicarea in caz si a unor calauze locale, refuzand astfel sa demaste intreaga retea", a precizat sursa citata. In cursul anchetei a iesit la iveala ca, sub directa indrumare a fostului sef al Ispectoratului Politiei de Frontiera Caras-Severin, comisarul Dumitru Onofrei, acelasi subcomisar Sbierea a masluit un dosar penal de braconaj piscicol. Totul a inceput cand doi braconieri au fost prinsi in flagrant in timp ce electrocutau cu un dispozitiv electric pestii din Dunare. Subcomisarul a facut pierdut aparatul in cauza, astfel ca braconierii au scapat basma curata.

×
Subiecte în articol: observator