x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Demonstraţie de forţă a Opoziţiei

Demonstraţie de forţă a Opoziţiei

de Aniela Nine    |    26 Oct 2010   •   00:00
Demonstraţie de forţă a Opoziţiei

Cu doar o zi înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură, senatorii Opoziţiei au făcut marţi Puterii o demonstraţie de forţă, profitând de absenţa unor parlamentari ai arcului guvernamental, fapt care a dus la pierderea uşorului avantaj al majorităţii deţinut de PDL, UDMR şi UNPR.



Concret, Opoziţia a impus mai întâi în Comisia de muncă stabilirea vârstei de pensionare a femeilor la 60 de ani, şi nu la 63, aşa cum ceruse preşedintele şi susţinea Puterea, iar apoi a trântit trei proiecte de lege ale Guvernului considerate ca fiind priorităţi legislative.

În comisia de muncă, unde s-a dezbătut reexaminarea legii pensiilor, PSD şi PNL au impus la vot un amendament care stabileşte vârsta standard de pensionare a femeilor la 60 de ani, iar pe cea a bărbaţilor, la 64 de ani. Amendamentul PSD, adoptat cu 6 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi o abţinere, a stârnit nemulţumirea ministrului Muncii, Ioan Botiş, prezent la dezbateri, iritat deja că fusese pus să aştepte 20 de minute începerea şedinţei, lucru care, a susţinut Botiş, "nu e normal", căci "el este ministru". Imediat după ce a aflat că Opoziţia vrea să modifice şi alte articole vizând stagiul de cotizare, Botiş a părăsit sala de şedinţă. Senatorii au mai decis şi punctul de pensie de cel puţin 45% din salariul mediu brut şi au eliminat prevederile referitoare la militari şi poliţişti din textul legii.

Anterior şedinţei comisiei senatorii PSD şi PNL făcuseră o demonstraţie de forţă şi în plenul Senatului, respingând mai întâi un proiect ale Guvernului care abroga OUG 42/1995 privind producţia de produse alimentare destinate comercializării, apoi altul care modifica Legea 122/2006 privind azilul în România, şi, în final, unul care viza reforma în domeniul sănătăţii şi instituirea unui cadru referitor la cazurile de malpraxis şi poliţele de asigurări încheiate de medici. Cum Senatul era prima cameră sesizată, legile respective ar putea fi salvate la Camera Deputaţilor. Cum pe ordinea de zi a şedinţei Senatului figura şi votarea membrilor CNI, iar Opoziţia era clar decisă să voteze împotriva oricărui demers al Puterii, pentru a salva CNI, Puterea a aplicat stratagema solicitării pauzei de consultări, consultări la care nu s-au prezentat, urmată de părăsirea tiptil a sălii de şedinţă, ceea ce a dus la constatarea lipsei de cvorum şi suspendarea şedinţei.

×
Subiecte în articol: externe