x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul Mihaiţă Calimente, acuzat de evaziune fiscală şi fals în declaraţii

Deputatul Mihaiţă Calimente, acuzat de evaziune fiscală şi fals în declaraţii

de Violeta Fotache    |    21 Ian 2010   •   00:00



Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzându-l pe deputatul Mihăiţă Calimente, de comiterea infracţiunilor de fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

În urma verificării declaraţiilor de avere şi de interese (acţiune pornită din oficiu după publicarea unui articol în presă), inspectorii de integritate au descoperit mai multe nereguli. Astfel, potrivit comunicatului ANI, datele înscrise în declaraţia de avere aferentă anului fiscal 2008, depusă de Mihăiţă Calimente la 12 iunie 2009, sunt "incomplete şi inexacte". La rubrica " Bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 1000 de euro fiecare şi bunuri imobile înstrăinate în ultimele 12 luni", parlamentarul "a uitat" să menţioneze un autoturism marca Renault, vândut la 28 ianuarie 2009.

"Cine vorbeşte împotriva domnului Băsescu este sesizat la Parchet", a spus deputatul a respins acuzaţiile formulate de ANI arătând că soţia sa este avocatul şi nu el. Deputatul i-a numit pe angajaţii ANI "cretini care umblă cu microfoane pe ei ca să prindă ziarişti".  


A ÎNCURCAT CONTURILE ŞI SUMELE
"Datele menţionate în declaraţia de avere fac referire la anumite depozite bancare cu disponibile mai mari decât cele deţinute în realitate sau la depozite bancare inexistente", se arată în comunicatul ANI. Astfel, în declaraţia de avere completată pentru anul 2008, Mihăiţă Clemente a menţionat un depozit bancar în valoare de 35.000 RON, IAR îN REALITATE SUMA ERA DE 40,49 lei. Un alt depozit bancar de 25.000 de euro a fost trecut în declaraţie, deşi nu există în realitate. Un alt cont deschis şi care conţinea, la 31 decembrie 2008, suma de 1985,93 lei a fost trecut în declaraţie ca fiind de doar 122.249,4 fără a se preciza şi moneda.


N-A CÂŞTIGAT NIMIC CA AVOCAT, DAR ŞI-A TRECUT VENIT
Inspectorii de integritate au mai constatat o altă minciună în declaraţia de avere pentru anul fiscal 2008. Şi anume faptul că deşi parlamentarul nu a câştigat nici un ban din exercitarea profesiei de avocat, el a trecut totuşi ca venit din acest domeniu suma de 36.000 de lei. Parlamentarul a greşit până şi suma reprezentând indemnizaţia primită ca urmare a deţinerii calităţii de deputat, trecând suma de 53.000 de lei, în loc de 67.026 lei, cât a încasat în realitate.

ANI susţine că declararea veniturilor din exercitarea profesiei de avocat, în sumă de 36.000 de lei, venituri ce nu au fost declarate organului fiscal în vederea impozitării, constituţie "indiciu temeinic de săvârşire a infracţiunii de evaziune fiscală", iar celelalte omisiuni şi inadvertenţe constituie indicii pentru fals în declaraţii.

×
Subiecte în articol: observator