x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta: Organizarea justiţiei trebuie să meargă pas în pas cu regionalizarea

Ponta: Organizarea justiţiei trebuie să meargă pas în pas cu regionalizarea

02 Apr 2013   •   11:43
Ponta: Organizarea justiţiei trebuie să meargă pas în pas cu regionalizarea
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Procesul de regionalizare a României trebuie să vizeze şi descentralizarea justiţiei, ceea ce ar putea diminua şi "pasiunea politică" din acest domeniu, a declarat premierul Victor Ponta, la o dezbatere pe tema regionalizării organizată la Academia Română, informează agerpres.ro.

"Aproape toate procesele se termină la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce e absolut anormal şi ineficient. Ele ar trebui să se termine la Curţile de Apel, iar Curţile de Apel ar trebui să acopere o regiune. Acum sunt 15. Regiunile de dezvoltare sunt opt. Nu putem să vorbim de regionalizare fără să avem şi un sistem de justiţie care să acopere practic regiunile şi să finalizeze cea mai parte a procedurilor judiciare, fie că vorbim de civil, de comercial, de penal, la Curţi de Apel. La Curtea Supremă a unui stat lucrează în America nouă judecători, iar în România - 120 sau 130 şi probabil că trebuie să fie şi mai mulţi din moment ce fiecare judecător are zeci de dosare la care trebuie să lucreze", a argumentat Ponta.

El şi-a exprimat convingerea că organizarea justiţiei trebuie să "meargă mână în mână, pas în pas cu regionalizarea" şi că, la nivel regional, Curţile de Apel trebuie să finalizeze cea mai mare parte a procedurilor într-un mod mai eficient şi mai puţin costisitor pentru cetăţeni.

"Spun lucrul acesta şi în speranţa că mergând în această direcţie vom avea un număr de procurori ai Curţilor de Apel şi procurorul general al României va fi, ca în multe state europene, o funcţie într-adevăr onorată, dar care nu stârneşte atâtea pasiuni şi atâtea discuţii, cum se întâmplă în România. În momentul în care procesele se termină la curţile de apel, în regiuni, poate că pasiunea politică va fi mult redusă în acest domeniu", a spus Ponta.  

×