x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descinderi la "Bolintineanu". Poliţiştii, trimişi să ridice elevii direct de la Bac. Părinţii s-au luptat cu forţele de ordine

Descinderi la "Bolintineanu". Poliţiştii, trimişi să ridice elevii direct de la Bac. Părinţii s-au luptat cu forţele de ordine

de Veronica Micu    |    05 Iul 2013   •   11:21
Descinderi la "Bolintineanu". Poliţiştii, trimişi să ridice elevii direct de la Bac. Părinţii s-au luptat cu forţele de ordine
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES
UPDATE 13:14 - Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat că elevii nu vor mai fi duşi la audieri. Alexandru Niculae a precizat că audierile vor avea loc săptămâna viitoare. Anterior, premierul Victor Ponta declarase că nu există un mandat de aducere a copiilor, astfel că îi va solicita ministrului Justiţiei să discute cu procurorul general, "pe cale ierarhică", despre această situaţie.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, aflat la liceu, a declarat iniţial că poliţiştii puneau în executare aproximativ o sută de mandate de aducere emise de instanţă, precizând că elevii vor fi duşi cu autocare la audieri, însă nu au calitatea de învinuiţi şi nu sunt reţinuţi.

UPDATE 12:12
- Părinții copiilor care vor ajunge la audieri au format cordon în fața liceului și nu vor să-i lase pe polițiști și autocarul sosit acolo să intre în curte. Oamenii spun că unora dintre elevi li s-a făcut rău după ce au auzit că vor ajunge la Poliție. Ei cer și o ambulanță la fața locului.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei a declarat că elevii nu sunt reţinuţi. "Nu au calitate de învinuiţi sau inculpaţi. Sunt audiaţi pentru a oferi mai multe informaţii legate de acest caz. Nu au fost copii care să fi avut nevoie de asistenţă medicală. Un copil care suferea de diabet a fost lăsat să meargă acasă. Pe numele fiecărui elev există deja mandat de aducere. Noi suntem aici pentru a veni în sprijinul copiilor. Vorbim despre verificări care se fac în acest moment de către poliţişti şi procurori, în cadrul dosarului instrumentat în urmă cu o lună, după cum ştiţi. Nu au fost percheziţionate camere din incinta liceului şi nici copiii nu au fost percheziţionaţi. Ccopiii sunt conduşi jumătate la sediul DGA şi jumătate la Sediul Poliţiei Capitalei. 021 314 35 34 este numărul de telefon la care reprezentanţii poliţiei susţin că trebuie să sune părinţii, cerând interior 22181 şi vor obţine informaţii complete despre copiii lor.", a declarat Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.

Laura Andrei, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bucureşti, contrazice Poliţia declarând că Tribunalul nu a emis mandate de aducere.
-------------------------------

60 de elevi ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu" urmează să fie duşi la audieri, la Poliţia Capitalei, în dosarul fraudei la examenul de bacalaureat. Tinerii, care la această oră susţin ultima probă la bacalaureat, sunt suspectaţi că au dat şpagă pentru a promova examenul. Şi părinţii unor elevi vor fi audiaţi de Poliţie.

"La momentul actual, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti efectuează anumite verificări la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, în legătură cu examenul de bacalaureat în curs.

Verificările vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă. În principiu, nu sunt vizate sălile de examen şi nu vor fi efectuate percheziţii asupra elevilor sau profesorilor. De asemenea, având în vedere faptul că probele examenului de bacalaureat s-au încheiat, în cursul acestei zile se va proceda la audierea unor persoane (în principal elevi) la sediul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, respectiv la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie", se arată într-un comunicat al instituţiei.

×