x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperă sufletul Transilvaniei – un proiect pentru salvarea bisericilor fortificate săseşti

Descoperă sufletul Transilvaniei – un proiect pentru salvarea bisericilor fortificate săseşti

de Tudor Cires    |    27 Iun 2013   •   19:13
Descoperă sufletul Transilvaniei – un proiect pentru salvarea bisericilor fortificate săseşti

Biserica Evanghelică din România a lansat, joi, la Bucureşti, o iniţiativă turistică purtând genericul “Descoperă sufletul Transilvaniei”, pentru salvarea bisericilor fortificate săseşti.

Peste 180 de biserici fortificate din Transilvania – un patrimoniu de o valoare naţională şi internaţională inestimabilă – pot fi descoperite de turiştii români şi străini. Un număr mare dintre aceste biserici datează încă din secolul al XII-lea. După emigrarea comunităţilor săseşti în Germania, multe dintre biserici au rămas nefolosite. Intenţia Bisericii Evanghelice este de a unifica eforturile locale de promovare turistică şi întreţinere a lăcaşurilor de cult din zona zona geografică de la Orăştie (jud. Hunedoara) până la Dărăuşeni (jud. Braşov).

Aşa cum ne-a comunicat dr. Ştefan Cosoroabă, coordonatorul proiectului, în ultimele decenii, 95% dintre cei 250.000 de saşi transilvăneni au părăsit România. Bisericile lor fortificate sunt, azi, într-un acut pericol de distrugere prin vandalizare sau degradare (75% sunt parţial deteriorate). Înscrierea lor în circuitul turistic naţional şi internaţional ar putea fi o nouă şansă de a le păstra şi valorifica, pentru că reprezintă amprenta culturală a unei întregi zone din România. Un studiu efectuat de I.R.S.O.P. România, în aprilie – iunie 2013, menţionează că un procent impresionant, de 77% dintre adulţi,  ar fi “interesaţi sau foarte interesaţi” de oferte turistice pentru vizitarea bisericilor fortificate şi a satelor săseşti.

Brandul “Descoperă sufletul Transilvaniei” se doreşte, aşadar, o referinţă la autenticitatea şi spiritualitatea interculturală care caracterizează Transilvania. El este integrativ şi depăşeşte chiar limitele patrimoniului etnic săsesc, având o importantă dimensiune europeană. Etalonul turistic este Biserica Neagră din Braşov care a atras, în 2012, peste 200.000 de turişti. Celelalte biserici, cum ar fi bisericile fortificate din patrimoniul mondial UNESCO (Prejmer, Darjiu, Saschiz, Viscri, Valea Viilor, Câlnic şi Sighişoara), au acelaşi potenţial turistic ridicat, dar încă nu sunt suficient de bine cunoscute, ceea ce duce la un trafic turistic redus - un dezavantaj nu doar pentru respectivele biserici fortificate, ci şi pentru economia localităţilor şi a zonei.

În sezonul turistic 2013, promovarea acestor obiective are loc inclusiv  printr-o aplicaţie smartphone (“Die Siebenbürgische Kirchenburgen-landschaft” / ”Peisajul bisericilor fortificate din Transilvania”) şi printr-un pass de vacanţă, care oferă acces la 25 dintre cele mai importante biserici fortificate din Transilvania.

×
Subiecte în articol: biserici sasesti