x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire arheologică FABULOASĂ. Zeci de morminte, vechi de peste 3000 de ani, aruncă o nouă lumină asupra ritualului funerar din nord-estul Banatului

Descoperire arheologică FABULOASĂ. Zeci de morminte, vechi de peste 3000 de ani, aruncă o nouă lumină asupra ritualului funerar din nord-estul Banatului

20 Feb 2013   •   12:35
Descoperire arheologică FABULOASĂ. Zeci de morminte, vechi de peste 3000 de ani, aruncă o nouă lumină asupra ritualului funerar din nord-estul Banatului
Sursa foto: tion.ro

Lucrările pe tronsonul autostrăzii Lugoj – Deva au scos la iveală cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului, descoperită până astăzi.

Echipa de arheologi condusă de prof.dr. Florin Draşovean a găsit peste 50 de morminte de incineraţie vechi de peste 3000 de ani, vase de lut şi râşniţe de piatră folosite în ritualul funerar, sute de locuinţe din secolul XIII înainte de Christos, informează site-ul tion.ro.

Cele cincizeci de morminte dezgropate se află în satul Păru, potrivit surse citate. Descoperirile arheologice fac parte din 6 situri care datează în epoca bronzului, perioada romană şi medievală.

Materialele arheologice sunt prelucrate de specialiştii de la Muzeul Banatului care intenţionează să le publice în cadrul unor monografii.

„Deosebit de importante sunt mormintele care aruncă o nouă lumină despre ritul şi ritualul funerar de la sfârşitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. S-a constatat că defuncţii erau depuşi pe un rug funerar pe care erau arse şi obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râşniţe din piatră, precum şi diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru. Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arată că necropola de la Păru se situează în intervalul de timp cuprins între 1300 şi 1200 î.H”, a declarat prof.dr. Florin Draşovean.

×