x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descoperire - Bratara dacica, pe filiera franceza

Descoperire - Bratara dacica, pe filiera franceza

de Monalise Hihn    |    29 Sep 2006   •   00:00
Descoperire - Bratara dacica, pe filiera franceza

Politistii francezi au confiscat o bratara daco-romana din aur de 24 karate, cu o greutate de peste un kilogram, care fusese sustrasa din situl arheologic Sarmisegetuza - Regia Muntii Orastiei. Artefactul se afla intr-o expozitie din Paris.

Politistii francezi au confiscat o bratara daco-romana din aur de 24 de carate, cu o greutate de peste un kilogram, sustrasa din situl arheologic Sarmisegetuza-Regia Muntii Orastiei. 13 indivizi, acuzati ca ar fi cautat, gasit si traficat ilegal obiecte dacice extrem de valoroase, sunt cercetati la Hunedoara.

Bijuteria era expusa la standul din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris al firmei newyorkeze "Ariadna Gallery".

Totul a plecat in baza unei informatii furnizate de Politia Romana, prin intermediul atasatului de afaceri interne al MAI la Paris. Directia Centrala a Politiei Judiciare Franceze a recuperat bratara, care era oferita spre cumparare la pretul de 90.000 de euro. Politistii francezi au ridicat obiectul, au luat masura audierii proprietarului si au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza cauza. Bratara urmeaza sa fie recuperata de Romania, printr-o comisie rogatorie internationala, constituita la solicitarea autoritatilor romane.

POVESTEA. Aceasta bratara este singura recuperata din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase de infractori romani din situl arheologic. Bratarile se afla in urmarire internationala, iar la Deva continua procesul celor 13 indivizi acuzati ca ar fi cautat, gasit si traficat ilegal obiecte dacice extrem de valoroase. In rechizitoriu se arata ca acuzatii, cunoscuti sub numele de "aurari", ar fi gasit in situl arheologic din Muntii Orastiei 15 bratari dacice din aur masiv (cu o greutate totala de aproximativ 20 de kilograme, fiecare bratara cantarind intre 800 de grame si doua kilograme), pe care le-au comercializat in tara si in strainatate. Anchetatorii au declarat ca valoarea obiectelor gasite si traficate de inculpati depaseste un milion si jumatate de euro. Anul trecut, procurorii afirmau ca o astfel de bratara a fost vanduta de Casa Christie’s din Londra, iar specialistii vorbeau de un tezaur mai valoros decat "Closca cu puii de aur".

Asupra acuzatilor nu au fost gasite bratari, ci doar detectoare de metale, detinute in mod ilegal, motiv pentru care inculpatii au fost eliberati dupa trei saptamani de retinere. De altfel, intr-un dosar care are legatura cu cel care se judeca la Deva au fost cercetati Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif, Ovidiu Tender si Sergiu Nicolaescu. Despre acestia s-a banuit ca ar fi achizitionat bratari si alte obiecte de la cautatorii de comori trimisi in judecata in judetul Hunedoara. Parchetul General i-a scos insa pe acestia de sub urmarire.

ALTE DATE. Confiscarea bratarii in Franta schimba datele procesului. Procurorul general adjunct de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia, Augustin Lazar, cel care a coordonat ancheta in cazul "aurarilor", a declarat pentru Jurnalul National ca: "Am avut niste indicii despre bratara de la Paris. Deja avem informatii si privind filiera. Bratara confiscata era expusa spre vanzare la un targ al anticarilor de la Paris. Acum a survenit o anumita inghesuiala, neliniste intre anticari, astfel ca avem speranta ca vom gasi si celelalte piese ale tezaurului. Expertiza a scos la iveala faptul ca bratara este autentica si este din siturile din Muntii Orastiei. Cand va ajunge in Romania va fi dusa la Muzeul National de Istorie. Ea apartine statului roman".

VALOARE. Bratara de 90.000 €, la standul unei expozitii din Paris

Urmatorul termen in procesul "aurarilor" se va judeca la data de 6 octombrie, la Tribunalul Hunedoara. Procesul a inceput in urma cu un an. Intre timp, unul dintre acuzati a decedat. Toti acuzatii s-au declarat nevinovati si au spus ca procesul este unul politic si ca asupra lor se fac presiuni ca sa marturiseasca anchetatorilor ca le-au vandut bratari lui Adrian Nastase si celorlalti patru oameni politici sau de afaceri.

INFORMATII
"Am avut niste indicii despre bratara de la Paris. Deja avem informatii si privind filiera. Bratara confiscata era expusa spre vanzare la un targ al anticarilor de la Paris. Acum a survenit o anumita inghesuiala, neliniste intre anticari, astfel ca avem speranta ca vom gasi si celelalte piese ale tezaurului" - Augustin Lazar, procurorul care a coordonat ancheta
×
Subiecte în articol: observator paris bratara