x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Smaraldul „spațial”, comoara ascunsă descoperită după 35 de ani

Smaraldul „spațial”, comoara ascunsă descoperită după 35 de ani

01 Apr 2016   •   20:44
Smaraldul „spațial”, comoara ascunsă descoperită după 35 de ani

Oamenii de știință sunt intrigați de apariția unei „roci spațiale” găsită acum 35 de ani și azvârlită într-un acvariu

Despre smaralde se spune că sunt pietrele sacre ale zeiței Venus, totuși acest exemplar translucent ar putea avea o origine cu adevărat exotică. În funcție de lumină, uneori pare verde, alteori albastră sau chiar portocalie.

Potrivit siberiantimes.com, piatra în cauză a fost descoperită în taigaua siberiană, pe malul râului Metlyakovka, care se  revarsă în Kan, în regiunea Krasnoyarsk.

Lidiya Korshunova, istoric și geolog, a declarat că soțul ei a găsit piatra acum aproximativ 35 de ani, în timpul unei plimbări pe munte. Inițial, bărbatul a crezut că este „ceva artificial”, un fel de sticlă. A luat doar două mostre și le-a utilizat ca decorațiuni în acvariu.

La mult timp după, citind lucrările geochimistului Vladimir Vernadsky, Lidiya a început să se gândească că pietrele din locuința sa ar putea fi cu adevărat valoroase.

În urma lecturării textelor, a aflat că în zona în care soțul ei găsise ceea ce părea a fi un smarald se aflau numeroase pietre prețioase: „M-am gândit că și piatra mea trebuie să fie prețioasă”.

S-a întâlnit cu mai mulți experți în Moscova, dar speranțele sale au fost spulberate. Nu deținea un smarald. Surprinzător, oamenii de știință nu au reușit nici măcar să identifice piatra.

Comparând „piatra de sticlă” cu sticla obișnuită s-a descoperit că în compoziția acesteia se găsea de 7,5 ori mai mult nichel, de 6 ori mai mult cupru, de 20 de ori mai mult zinc, de 3 ori mai mult cobalt, de 3 ori mai mult titaniu și de 40 de ori mai mult crom. În consecință, nu putea fi artificială.

Asemenea cantități de minerale fuseseră descoperite în tectite, roci de sticlă formate natural la locul de impact al unui meteorit cu suprafața Pământului. Din aceste pietre, anumite exemplare erau de culoarea verde.

Piatra a fost găsită la 670 de km distanță de epicentrul Exploziei de la Tunguska. Renumitul savant rus Evgeny Dmitriev, fost specialist al Agenției Spațiale Rusești, a sugerat că obiectul a călătorit pe orbita meteoritului Tunguska, despre care se crede că a explodat deasupra Siberiei pe 30 iunie 1908.

Mai multe pietre asemănătoare dar de dimensiuni mai mici au fost găsite în apropierea epicentrului exploziei.

Fenomenul Tunguska denumește explozia puternică în ceea ce este numit acum Ținutul Krasnoiarsk. Despre explozie se crede că a fost produsă de un meteorit de mari dimensiuni sau de un fragment de cometă.

Potrivit studiilor, corpul ceresc măsură câțiva zeci de metri.

 

×