x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Descurajarea abandonului şcolar

Descurajarea abandonului şcolar

de Diana Scarlat    |    09 Mar 2010   •   00:00



Fundaţia Romani Criss a lansat programul de mentorat "Şcoala tuturor copiilor", în cadrul proiectului "Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie al copiilor romi". Acest program de mentorat este destinat elevilor romi din 90 de şcoli aflate în 20 de judeţe ale ţării.


Prin intermediul programului, fundaţia va aduce în faţa elevilor romi importante persoane publice care vor avea ocazia să susţină dezbateri sau să participe la alte activităţi voluntare, urmărindu-se prevenirea unor fenomene îngrijorătoare, precum abandonul şcolar şi segregarea şcolară.

Banca Comercială Română (BCR), partener strategic al fundaţiei Romani Criss în acest proiect şi în alte proiecte sociale, a donat 3.000 de cărţi pentru două şcoli din Bucureşti şi Baia Mare, şi un program de afterschool. "Avem un parteneriat strategic cu Romani Criss în ceea ce priveşte implicarea în comunitate. Filozofia BCR este de a întoarce în comunitate o parte din profitul pe care îl realizăm în şi cu ajutorul comunităţii. În acest sens, BCR s-a implicat în acest proiect, donând 1.500 de cărţi Şcolii Nr. 13 din Bucureşti, cărţi care sperăm să-i bucure pe elevi şi să le deschidă drumul spre lectură", a declarat Mircea Coman, Director Executive Corporate în cadrul BCR, cu ocazia evenimentului de lansare a programului.

ÎMPOTRIVA ABANDONULUI ŞCOLAR. Programul de mentorat "Şcoala tuturor copiilor" este doar una dintre activităţile pe care Fundaţia Romani Criss le desfăşoară prin proiectul "Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie al copiilor romi", cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) 2007-2013, "Investeşte în oameni". Prin acest proiect, Romani Criss, împreună cu partenerii săi, inclusiv Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), intenţionează să contribuie în mod decisiv la creşterea calităţii învăţământului în rândul elevilor romi şi, mai ales, la prevenirea unor fenemome îngrijorătoare precum abandonul şcolar şi segregarea şcolară. "Acest megaproiect vine în întâmpinarea Ministerului Educaţiei şi pune în practică legislaţia privind situaţia mediatorului şcolar, educaţia interculturală şi desegregarea, toate acestea fiind aspecte şi probleme care au făcut subiectul unor Ordine ale Ministerului susţinute şi promovate puternic de societatea civilă romă şi neromă" a subliniat, cu ocazia lansării programului, Florin Fleican, inspector în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. El a adăugat că este regretabil faptul că în România încă mai avem probleme cu aplicarea Ordinului Ministerului Educaţiei şi Cercetării privind desegregarea şcolară. "Din nefericire, în multe şcoli din România există fenomenul de segregare pe criterii etnice, fenomen de separare care se manifestă prin repartizarea copiilor de etnie romă în clase sau unităţi şcolare diferite, ceea ce le îngreunează acestora accesul la o educaţie de calitate şi stabilă, cu cadre didactice titulare", mai spune inspectorul Florin Fleican.

PROBLEMELE MINORITĂŢILOR. Prezent la lansare, Peter Eckstein Kovacs, consilier prezidenţial pentru minorităţi, a arătat cât de importantă este şcoala în societatea cunoaşterii în care trăim acum şi le-a reamintit copiilor beneficiile multiculturalităţii: "Şi eu sunt minoritar. Câteodată este un pic neplăcut, însă cel mai important este că, în calitate de minoritar, eşti expus în egală măsură la două culturi: la şcoală şi în public acumulezi cultura română, acasă asimilezi cultura maternă".

Tot astăzi, la Baia Mare, cu ajutorul BCR, Romani CRISS a lansat acelaşi program de mentorat cu persoane publice pentru elevii romi. Ca şi în Bucureşti, BCR a donat 1500 de cărţi, inclusiv enciclopedii pentru elevi şi de asemenea, a devenit tutorele şcolii Vasile Alecsandri din Baia Mare unde va cofinanţa un program de after school.

APEL LA PERSONALITĂŢI. La acest program sunt aşteptate să participe persoane publice din România, artişti, jurnalişti, formatori de opinie, intelectuali şi politicieni care vor fi mentori pentru aceşti elevi, într-un efort comun de a le transmite acestora valori şi principii obligatorii pentru viaţa de adult împlinit. În cadrul evenimentului de la Baia Mare au mai fost prezenţi, pe lângă reprezentanţi ai BCR, actorul Rudolf Moca şi Brendan Edwards, de la Universitatea Baia Mare, iar la Bucureşti s-au alăturat actorii romi Sorin Sandu şi Alina Şerban.

×
Subiecte în articol: scoala