x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Desecretizare - Actul adiţional la contractul de explorare petrolieră încheiat între ANRM şi Sterling Resources

Desecretizare - Actul adiţional la contractul de explorare petrolieră încheiat între ANRM şi Sterling Resources

06 Feb 2009   •   00:00

Actul adiţional la contractul de explorare petrolieră încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling Resources prevede, textual, concesionarea către compania canadiană a dreptului exclusiv de a executa operaţiuni petroliere în două perimetre din Marea Neagră.



Documentul acordă Sterling dreptul de a derula operaţiuni pe toată durata acordului pentru perimetrele XIII Pelican şi XV Midia, se arată în actul adiţional publicat pe pagina de Internet a ANRM.

Totodată, actul menţionat permite unei terţe părţi să deruleze operaţiuni miniere în aceste perimetre atâta timp cât acestea nu intră în conflict cu operaţiunile petroliere acordate Sterling. De asemenea, efectuarea de activităţi miniere în perimetrele concesionate către Sterling vor putea fi efectuate doar cu acordul scris şi prealabil al companiei canadiene.

Actul menţionat precizează că Sterling va derula aceste operaţiuni pe riscul şi cheltuiala proprie.

Documentul dă dreptul Sterling de a renunţa la porţiuni din suprafaţa contractuală, cu notificarea către ANRM a acestei intenţii, dar, în cazul în care compania a făcut o descoperire sau dacă are în derularea forarea unei sonde înainte de sfârşitul perioadei de explorare iar timpul nu îi permite să facă o evaluare corespunzătoare, va păstra porţiunea respectivă pentru o perioadă suplimentară, în vederea evaluării.

Totodată, dacă Sterling intenţionează să renunţe la toată supraraţa sau la porţiuni din aceasta, este obligată să efectueze lucrările de refacere a mediului şi de redare a terenului destinaţiei iniţiale, luând măsurile de protecţie a vieţii oamenilor şi a proprităţilor terţilor.

ANM nu va acorda Sterling nicio compensaţie pentru serviciile sale şi nicio rambursare a cheltuielilor efectuate în baza acestui acord, cu excepţia cantităţilor de petrol din suprafaţa menţionată în contract.

Acordul are o valabilitate de 30 de ani şi poate fi prelungit cu până la 15 ani.

În cazul în care Sterling nu va descoperi resurse energetice în aceste perimetre până la sfârşitul perioadei de exploare, termen care include şi posibililele prelungiri prevăzute în contract, compania va renunţa în favoarea ANRM la drepturile sale de a executa operaţiuni petroliere în toate zonele din suprafaţa contractuală.

Acordul poate înceta oricând, pe perioada derulării sale, prin renunţarea voluntară a Sterling cu privire la drepturile şi obligaţiile contractuale. În această situaţie, sumele investite de Sterling vor reveni bugetului de stat.

Totodată, ANRM poate suspenda concesiunea când Sterling nu respectă hotărârile unei instanţe judecătoreşti privitoare la litigii apărute în perioada executării operaţiunilor petroliere, în situaţia în care compania intră în procedură de reorganizării judiciare şi/sau faliment. Alte situaţii în care ANRM poate suspenda acordul este cea în care Sterling periclitează posibilitatea exploatării viitoare a zăcământului, încalcă normele privind protecţia şi exploatarea în siguranţă a zăcămintelor şi în situaţia în care compania aduce grave încălcări privind sănătatea, siguranţa şi securitatea muncii sau provoacă daune de mediu cu risc major asupra sănătăţii populaţiei şi mediului.

Pe de altă parte, ANRM poate rezilia concesiunea dacă Sterling nu îşi îndeplineşte, din vină proprie, obligaţiile asumate cu privire la termenul de începere a operaţiunilor petroliere, sistează operatiunile pentru mai mult de 60 de zile, fără acordul agenţiei, dacă nu realizează volumul minim de lucrări prevăzut în acord, nu respectă o clauză a acordului sau când compania încalcă prevederile studiilor tehnico-economice de exploatare.

Acordul mai poate fi reziliat de către ANRM dacă Sterling execută operaţiuni petroliere fâră autorizaţiile sau dacă i s-a retras acordul şi/sau autorizaţia privind protecţia mediuiui şi/sau cea de protecţie a muncii, dacă nu achită în termen de şase luni de la data scadentă redevenţa petrolieră datorată statului şi dacă furnizează către ANRM, cu bună ştiinţă, date şi informaţii false cu privire la operaţiunile petroliere sau încalcă clauzele de confidenţialitate prevăzute în acord.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator acordul sterling anrm