x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deși majoritatea românilor sunt speriați de COVID-19, doar 44% s-ar vaccina. Jumătate cred că autoritățile au ascuns informații

Deși majoritatea românilor sunt speriați de COVID-19, doar 44% s-ar vaccina. Jumătate cred că autoritățile au ascuns informații

18 Mai 2020   •   15:05
Deși majoritatea românilor sunt speriați de COVID-19, doar 44% s-ar vaccina. Jumătate cred că autoritățile au ascuns informații
Sursa foto: observator.tv

Doar 44% dintre români s-ar vaccina împotriva infecției cu COVID-19, arată un sondaj IRES, realizat în ultimele zile din perioada stării de urgență. Cu toate astea, 80% sunt dispuși să renunțe la drepturile și libertățile lor în contextul unei pandemii.

33% dintre respondenți nu s-ar vaccina indiferent de riscuri, însă 60% ar fi dispuși să facă testul în schimbul unui ”pașaport de imunitate”.

Circa jumătate dintre români cred că virusul SARS-CoV2 este mai puțin înspăimântător decât se spune  și numai 20% consideră că este mai periculos. 

Tot 50% dintre cetățenii acestei țări consideră că autoritățile au ascuns informații importante în criza generată de epidemie și, mai mult, consideră că între stat și presă ar fi existat o înțelegere pentru trunchierea, denaturarea ori limitarea informațiilor cu privire la coronavirus. 

Numai o treime dintre oameni văd în responsabilii oficiali parteneri de încredere. 

Jumătate dintre cei care au răspuns la chestionar cred că România va ieși mai dezbinată după această criză.

Circa 1 din 3 români se așteaptă ca situația financiară proprie să se degradeze după data de 15 mai, iar jumătate se așteaptă la o criză economică după ieșirea din starea de urgență.

Sondajul a fost efectuat telefonic pe 1.027 de subiecți, cu vârsta de peste 18 ani, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), în zilele de 13 și 14 mai 2020. Marja de eroare este de 3,1%.
 

×