x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezastru turistic în Delta Dunării

Dezastru turistic în Delta Dunării

de Alexandru Nastase    |    25 Iul 2009   •   00:00
Dezastru turistic în Delta Dunării

Drumul până în Delta Dunării este un chin pentru turiştii care nu au maşină proprie. Cu trenul, din Bucureşti, se fac aproape şase ore! Cu autocarul, aproape la fel. Mai uşor se poate ajunge din Constanţa (două ore) şi din Galaţi (două ore şi jumătate), dar varianta din Moldova este îngreunată de lungile cozi care se formează la bacul ce traversează Dunărea.



Mai există şi o cursă aeriană din Bucureşti spre Aeroportul Delta Dunării de lângă Tulcea, dar aceasta nu este zilnică şi turiştii care apelează la ea sunt puţini. În aceste condiţii, maşina proprie, sau închiriată, reprezintă cea mai bună soluţie pentru a ajunge în Deltă. Din nou probleme: în Tulcea nu există parcări păzite, nici chiar cele cu plată, care oricum sunt foarte scumpe (3 lei/oră).

BRACONAJ ŞI PREŢURI EXAGERATE
Braconajul, fenomen care a explodat în timpul guvernării liberale a fostului guvernator Paul Cononov, i-a îndepărtat de asemenea pe turişti. Dacă mergi cu barca pe canale, este aproape sigură întâlnirea cu braconierii sau, dacă nu, cel puţin cu plasele lor ilegale, care se vor agăţa în motorul bărcii, oprindu-l şi forţându-te pe tine, turist, să petreci câteva ore bune în mijlocul pustiului pentru a-ţi debloca motorul. Şi când te gândeşti că excursia te costă de la 200 de lei în sus pe zi...

ATENŢIE LA MASCAŢI!
Hotelurile din Deltă, construite în ultimii ani, sunt foarte scumpe. Preţurile pentru o noapte de cazare încep de la 400 de lei. Alternativa, pensiunile agroturistice, nu este viabilă. Condiţiile de la aceste pensiuni nu sunt dintre cele mai bune: camere mici, mirosuri ciudate, mâncăruri din peşte despre care nu poţi garanta că sunt proaspete. Turiştii şi-au dat seama că nu vor avea un concediu prea plăcut în aceste pensiuni, aşa că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului Tulcea, în acest moment mai există doar 60% din pensiunile deschise după 2002. Aşa se face că şi numărul de turişti din Rezervaţie a scăzut cu aproximativ 60%.

Şi cum să nu se întâmple acest lucru, când în Deltă se întâmplă cele mai ciudate evenimente. Un exemplu petrecut chiar săptămâna asta: miercuri după-amiaza, la intersecţia canalelor Sulina şi Caraorman (în localitatea Crişan, chiar în mijlocul Deltei), turiştii au avut o surpriză foarte mare. Din cauza vizitei miniştrilor român şi italian de Interne, Dan Nica şi Roberto Maroni, zona a fost împânzită de efective care să asigure securitatea celor doi demnitari. Nu mică le-a fost surpriza turiştilor care au trecut prin zonă la acea oră. Fără nici un avertisment prealabil din partea mascaţilor, oamenii s-au trezit pe piept cu luminiţe roşii provenite de la armele sepepiştilor.

"M-am speriat de moarte. Eram cu o şalupă rapidă, duceam doi turişti germani spre Caraorman, când ne-am trezit că şalupa abundă de luminiţe roşii şi fiecare din noi are pe piept câte una. Luminiţele ne-au însoţit până ne-am îndepărtat. Mai trebuie să vă spun că cei doi germani ne-au cerut să ne întoarcem de urgenţă la Tulcea?", a povestit unul dintre operatorii de turism din Deltă care au avut nenorocul de a se afla la Crişan miercuri după-amiază.


Udrea şi Paleologu se bagă în seamă
Ca să fie tabloul complet, doi miniştri din Cabinetul Boc au ţinut să arate românilor că Delta se află pe agenda lor de lucru. Elena Udrea şi Theodor Paleologu au mers în această vară la Sulina pentru a da un impuls dezvoltării turistice a oraşului-patrimoniu de la vărsarea Dunării.

Aşa se face că Udrea a obţinut, după ani de opoziţie, OK-ul pentru amenajarea unei părţi de lângă plaja virgină şi dotarea ei cu infrastructură turistică. Conducerile pedeliste ale Consiliului Judeţean Tulcea şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au aprobat cu entuziasm proiectul pe care n-au reuşit să-l pună în aplicare nici pesediştii (în mandatul 2001-2004), nici liberalii (între 2005 şi 2008).

Cât despre faptul că partea istorică a Sulinei este în continuare în paragină, în vreme ce se dezvoltă construcţii din beton şi oţel, ministrul Paleologu a declarat că se va ocupa personal de găsirea de fonduri pentru remedierea acestei situaţii şi redarea strălucirii frumoaselor clădiri istorice din singurul oraşdin Delta Dunării. Contactat telefonic, Paleologua declarat că nu a făcut nimic, întrucât a uitat de promisiunea de la Sulina.

×
Subiecte în articol: verde! delta dunării turistic dezastru